Dodatek D vitamina v prehrani , tako malih, kot velikih je tradicionalno zato, da otroci ne bi imeli rahitisa in odrasli oz. ostareli ne osteoporoze.
V številnih raziskavah so danes dokazali vpletenost vitamina D še v številne druge fiziološke procese v našem telesu, ki v mnogočem vplivajo na naše zdravje.
Poleg že znanega vpliva na gradnjo kosti, so dokazali vpliv na razvoj in delovanje imunskega sistema, zdravje krvožilnega sistema in splošno telesno zmogljivost. Pomanjkanje vitamina D so povezali z nekaterimi vrstami raka, s pojavom avtoimunih bolezni in pojavom zgodnje demence.
Raziskovalci se sicer zavedajo, da je, ko gre za sestavine hrane, zelo težko nedvoumno dokazati vpliv le določenega vitamina ali druge sestavine hrane, a so rezultati številnih študij vendarle tako prepričljivi, da so priporočila glede dodajanja vitamina D v prehrano razširili tako, da ga zdaj priporočamo že od rojstva, pa do zaključka rasti. Nekateri endokrinologi so mnenja, da bi bilo koristno vitamin D dodajati kar celo življenje.
Odmerek vitamina D, ki ga priporočamo je 400 IE.
Vitamin D je prisoten tudi v nekaterih vrstah hrane. Tule je nekaj primerov s približnimi vrednostmi:
1 veliko jajce približno 50 IE
100 g skuše približno 400 IE
100 g tune približno 300 IE
Vitamin D dodajamo v obliki kapljic. Odmerki so različni glede na preparat, ki ga uporabimo.
Pri nas najpogosteje predpisujemo Oleovit, včasih tudi Plivit D3. Nekateri starši pa raje uporabijo druge preparate, ki so na voljo v lekarnah. Kot rečeno – pozorni moramo biti na odmerek, ki je za našteta zdravila različen!
Vitamin D je tudi pogosto »obtožen«, da povzroča pri dojenčkih krče, kar je zelo, zelo malo verjetno. Danes vemo, da nekaj kolik spremlja razvoj otrokovih prebavil v prvih mesecih in so le zelo redko povezane z hrano, ki jo zaužijejo doječe mamice ali z vitaminom D.