Select menu item

Seneni nahod – Alergijski rinitis

butterfly-196745_1280

Seneni nahod je kronično vnetje zgornjih dihal zaradi preobčutljivosti na nekatere alergene iz zraka.

Najpogosteje seneni nahod povzroči alergija na pršice, dlako domačih živali, psov in muc, pelode trav in dreves.

Na izpostavljenost pršicam in domačim živalim lahko le deloma vplivamo, na izpostavljenost pelodom pa skorajda ne moremo vplivati.

Seneni nahod je običajno težava večjih otrok ni odraslih, vendar do prvih težav zaradi alergenov, ki so prisotni v stanovanju, to je pršic in domačih živali, pride tudi že pri 2 leti starih otrocih.

Seneni nahod zaradi alergenov iz naravnega okolja, to je pelodov trav in dreves, se običajno ne pojavi pred 3 do 5 letom. Najpogosteje pa pride do izbruha bolezni  pri 9-10 letih.

Otroci s senenim  nahodom daljša obdobja kihajo, imajo obilen izcedek iz nosu, nos in oči jih srbijo, oči se jim solzijo, imajo občutek »zabitega« nosu, lahko imajo tudi občutek pritiska v predelu čela in lic.

S senenim nahodom so pogosto povezana tudi pogostejša vnetja sinusov, glavoboli, slabši sluh, bolečine v žrelu….

Kadar so težave jasno povezane z izpostavljenostjo določenim alergenom, dodatne preiskave niso potrebne. Sicer lahko opravimo alergološka testiranja, kožno testiranje in določitev specifičnih protiteles za alergene iz zraka.

Zavedati se moramo, da so v primeru alergenov, ki jih vdihamo rezultati večinoma bolj malo v pomoč. Alergenov, ki jih vdihamo, se je namreč bistveno težje izogniti, kot takrat, ko gre za alergijo na primer na določeno vrsto hrane.

Zdravljenje:forest-272595_640

Izogibanje alergenom, ko je to mogoče

Zdravila proti alergiji (antihistaminiki ) v obliki sirupa ali tablet

Kortikosteridi v obliki spreja za nos

Zdravila proti alergiji (antihistaminiki) v obliki kapljic za oči

V zelo trdovratnih primerih tudi hiposenzibilizacija