Select menu item

Opekline

Opekline

V zadnjem času je prišlo kar nekaj otrok z opeklinami, pri katerih so se domači popolnima napačno lotili oskrbe. Pri dveh so opeklino zdravili s kavno usedlino »zocem«, en otrok pa je imel opeklino namazano z zobno pasto!!

Pri opeklinskih poškodbah vseh vrst je zelo pomembno, da poškodbo tkiva omejimo s hlajenjem.

Če gre za opeklino, ki je pokrita z oblačilom, le to odstranimo, kar seveda lahko. Oblačila, ki so sprijeta s kožo pustimo in hladimo preko njih.

Najbolj učinkovito ohladimo opeklino s čisto tekočo hladno vodo. Hlajenje, kot rečeno zmanjša poškodbo tkiva in blaži bolečino. Za hlajenje ne uporabljamo ledu in hladilnih gelov. Opeklino lahko oblivamo s hladno vodo tudi preko sterilne gaze.

Zelo težko je točno svetovati, kako dolgo naj hladimo. To je predvsem odvisno od obsežnosti opekline in od telesne teže poškodovanca. Načeloma hladimo vsaj 15 do 30 minut. Ta čas skrajšamo pri zelo majhnih otrocih in dojenčkih, ali pa, ko gre za zelo obsežne opekline.

Pri otrocih moramo namreč paziti, da se ne podhladijo.

Najbolj pogosta napaka, ki jo starši naredijo, je to, da otroka takoj pripeljejo v zdravstveni dom, ker želijo, da otroka čim prej pregleda zdravnik… Če pride do opekline, jo torej najprej doma, oziroma tam, kjer je do opekline prišlo, ohladimo pod tekočo čisto vodo.

Mehurjev ne prediramo. Opekline prekrijemo s sterilno gazo. Otroku bolečine vedno olajšamo z zdravili proti bolečini.

Opeklinskih ran torej ne mažemo z mazili, jogurtom, zobno pasto, jajcem,……

Opekline, razen tistih, ki so po površini majhne,  mora pregledati zdravnik. Včasih potrebujemo tudi pregled in zdravljenje pri specialistu, kirurgu plastiku.  Še zlasti to navodilo velja VEDNO, ko gre za poškodbo obraza in rok! Zdravljenje opeklin je lahko dolgotrajno.

Za zaključek še – dokler imamo majhne otroke nismo glede vročih predmetov in vročih tekočin nikoli dovolj previdni. Kot vedno ponavljam, otroci so pri vsem, kar jim pade na pamet, vedno nekaj korakov pred našimi predvidevanji….

Mnogo opeklin se zgodi, ko otrok potegne rob prta z mize in s tem tudi vročo juho ali kako, imeli smo otroka ki se je hudo popekel, ko je med plazenjem po tleh potegnil za žico grelca za vodo. Otroci »potipajo« vroče tekočine ali vanje celo stopijo.  Številne opekline otroških rok se zgodijo ob prijemanju vročih peči in podobno. Pogoste najstniške opekline so pa poleti od razgretih izpušnih cevi mopedov in motorjev…