Select menu item

Pretežki otroci

Pretežki otroci

To, da je prevelika telesna teža nezdrava čivkajo že ptički na vejah….

Ko gre za otroke s preveliko telesno težo, pa je vendarle nekaj stvari precej drugačnih, kot takrat, ko govorimo o odraslih.

Pri odraslih najprej govorimo o zdravju, krvožilnem sistemu, sklepih  in tako naprej. Pri otrocih pa je tista prva škoda, ki se zgodi drugje.

Pretežki otroci pogosto najprej trpijo zaradi zbadanja sovrstnikov in to že v vrtcu in osnovni šoli. Prevelika telesna teža ovira gibalni razvoj – že pred vrtcem in seveda vse naprej. Tako starši, kot šola prej ali slej zaznajo problem in običajno na pretežke otroke nekako prevalijo vso krivdo za nastalo stanje, kar pa seveda pomeni še hud stres za povrhu…

Zelo, zelo pomembno je da vemo, da smo starši  tisti, ki nepravilno prehrano omogočamo. Otroci si hrane ne kupujejo in pripravljajo sami. To dejstvo moramo razumeti tudi in predvsem, kot ključ do rešitve neustrezne prehrane in prevelike telesne teže.

Pravilna prehrana družine se začne v trgovini! Neprimerna živila preprosto ne smejo v nakupovalni voziček…Ko imamo piškote in čips enkrat doma, jih bomo seveda z veseljem pojedli. Saj vsi dobro vemo, da enostavno nimamo volje ( no večina nas…), da bi se odrekli dobrotam na mizi. Od otrok pa tega itak ne moremo pričakovati.

Vedeti moramo, da je otroško obdobje tisto, ko otroku starši pri uravnavanju telesne teže lahko zelo pomagamo in mu lahko celo v veliki meri odvzamemo stres in napor, ki ga neko zniževanje telesne teže zahteva. Ne zamudimo tega vlaka…kasneje, ko so otroci že večji, tega ne bomo mogli nadomestiti.

Kako se lotiti:

  1. Pogovorimo se z otrokovim pediatrom, da skupaj ocenimo ali je otrok sploh res pretežak in koliko
  2. Vzemimo si čas za iskren pogovor sami s seboj in se odločimo, da bomo otroku pomagali…sam ne bo zmogel!
  3. Razmislimo, kaj je največji problem – morda sladke pijače, preveč sladkarij, kruh…
  4. Ugotovimo, katera vrsta gibanja je našemu otroku najbližje

Sama odsvetujem diete. Diete so sicer na prvi pogled krasna rešitev, na drugi pa prava mora… na dolgi rok se je diet izredno težko držati in praviloma prej ali slej omagamo.

Sploh ko gre za otroke, se je sprememb pri prehrani in življenjskem slogu veliko bolje lotiti postopno.

Uvedemo samo eno spremembo na enkrat. Na primer – nehamo kupovati sladke pijače. Doma jih preprosto ne sme biti, niti za goste!  Pri otrocih, ki rastejo imajo že take na videz majhne spremembe velik učinek, pa tudi tako težke niso.

Nekaj predlogov za druge postopne spremembe, ki jih lahko uvedemo so:

  • Nehamo kupovati svež kruh ( naj bo raje kak temen npr. ajdov, koruzni rženi, pohorski…)
  • Pri kuhi omejimo dodajanje smetane, masla
  • Na testeninah naj bodo bolj lahke omake npr. paradižnikova ( ne pa mesna, smetanova, sirova…), otroci razlike še opazili ne bodo
  • Nehajmo kupovati piškote in čipse ( niti za goste)

Ko gre za gibanje izberemo tisto, ki ga ima otrok najraje, ali pa ima morda prijatelje s katerimi bo z veseljem obiskoval kako športno dejavnost. Nesmiselno je otroka siliti k treningu nekega športa v imenu zdravja in hujšanja, če do tega nima veselja. Tako bo dejavnost samo hitro opustil, pridobil slabo izkušnjo, pa še možnost poškodb je večja.

Kot rečeno bodimo postopni in sebi in otrokom prijazni. Res ni treba vseh sprememb uvajati naenkrat. Več gibanja bo koristilo vsej družini. Za to so krasna priložnost družinski izleti, ki so lahko tudi čisto kratki in po okolici.

Vse to lahko starši naredimo skoraj sami, brez odvečnega razpravljanja z otrokom,  s sorodstvom in prijatelji. Otroci nam bodo hvaležni, če njihove težave ne bomo izpostavljali pred vsemi znanci.

Ne pozabimo pohvaliti uspehov, četudi so majhni.