Select menu item

Peta otroška bolezen

Peta otroška bolezen

 

Ene pike ima..No sej najbrž smo bili samo preveč na soncu J

Letošnji »izbruh« pete otroške bolezni se je zgodil nekako istočasno, kot  smo dobili malo več sonca, pa so starši drug za drugim rdeča lica svojih otrok pripisovali soncu…

Peta otroška bolezen je malo hecna. Prihaja v »paketih«, to je vsakih nekaj let. Posamično otroci sicer zbolevajo vedno, a večji izbruhi so kot rečeno vsakih nekaj let.

Gre za izpuščajno nalezljivo, virusno bolezen, a otrok ob izbruhu izpuščaja praviloma ni več kužen. Sam začetek bolezni in čas, ko je otrok kužen, gre večinoma neopaženo mimo.

Tisto kar praviloma spregledamo, so običajni, blagi bolezenski znaki, ki so značilni za mnoge virusne okužbe. To je glavobol, blago povišana telesna temperatura, utrujenost, nekaj bolečin po mišicah in podobno. Vse to se pri večini dogaja tako nekako 1 teden po okužbi ( lahko pa traja od stika tudi do 3 tedne).

Izpuščaj se začne kak teden kasneje z zelo značilno izrazito rdečico na licih. Otroci so videti, kot bi jih kdo »okljofutal« J

Ta rdečica v 2-3 dneh zbledi, nekako istočasno pa se pojavi rdečkast, včasih zlivajoč se izpuščaj sprva po rokah in nogah, pa tudi po trupu.

Tudi ta izpuščaj v nekaj dneh zbledi, a se lahko še tedne ali celo mesece občasno za različno dolgo spet pojavi, To še največkrat opazimo, ko je koža topla ( tuširanje s toplo vodo, sončenje, topel prostor, razburjenje…)

Izpuščaj pri peti otroški bolezni večinoma ni srbeč in ne potrebuje nikakršnega zdravljenja. Če pa otroka srbi, lahko predpišemo zdravilo za blaženje srbeža, a je to res redko potrebno.

Otroci ob izbruhu izpuščaja tudi niso več kužni, tako, da gredo lahko v vrtec ali šolo, če so brez težav. Če pa jih koža srbi, so utrujeni ali imajo kakršne koli druge težave je bolje, da so nekaj dni doma.

Peta otroška bolezen je praviloma blaga in jo otroci prebolijo povsem brez težav.

Zelo izjemoma lahko pride do prehodne slabokrvnosti. To predvsem pri otrocih, ki se že sicer zdravijo zaradi katere od prirojenih krvnih bolezni in pri tistih, ki imajo bolezni imunskega sistema. Ti potrebujejo skrbno spremljanje.

Bolj pozorno spremljamo tudi noseče mamice. V izjemnih primerih namreč lahko pride do prenosa okužbe preko posteljice na otroka in bolezni  še nerojenega otroka. Nosečnicam, ki so bile v stiku s peto otroško boleznijo zato svetujemo posvet pri ginekologu. V tem primeru običajno določijo protitelesa pri mamici in bolj pozorno spremljajo nosečnost.

Realno pa je po ocenah tveganje majhno, saj je prekuženost odraslih ( to pomeni, da imamo protitelesa za neko bolezen), ko govorimo o peti otroški bolezni visoka in je zato možnost okužbe zelo majhna.