Select menu item

Klopi

Klopi

S pomladjo so skozi široko odprta vrata vstopili tudi KLOPI

V zadnjih dneh poslušam toliko zgrešenih prepričanj, da moram spet vsaj nekaj besed na to temo…

Torej klopi SO!…o tem ni dvoma Klopi so malone povsod. Da domov prinesemo klope, nam torej ni treba na celodnevni gobarski izlet, zadostuje igra na domačem vrtu ali sprehod v parku.

Klopi sicer prenašajo več bolezni, a sta v našem okolju najpomembnejši borelioza in klopni meningitis.  Glavno kar moramo vedeti  v nekaj besedah: Borelizo povzročajo bakterije, cepiva s katerim bi se lahko zaščitili nimamo, imamo pa antibiotike s katerimi borelijsko okužbo lahko dobro pozdravimo. Nasprotno, klopni meningitis  povzročajo virusi, zdravila za klopni meningitis nimamo, imamo pa cepivo s katerim se lahko zaščitimo.

Cepljenje nas torej zaščiti pred klopnim meningitisom, a nas ne reši vseh ostalih zaščitnih ukrepov, ker še vedno ostaja možnost okužbe z boreliozo!

Kaj lahko storimo sami?

Najpomembnejše  je skrbno preoblačenje, tuširanje in pregledovanje. Nekateri bi na prvo mesto dali morda repelente. Sama sem tu rahlo zadržana. Repelenti so, vsaj tisti bolj učinkoviti, kar agresivna kemična sredstva. Predvsem pri otrocih velja previdnost! Uporabljajmo take, ki so namenjeni otrokom in ne pozabimo na ostale ukrepe.

Pogosta napaka, ki jo delajo mnogi je ta, da dan za dnem otroku oblečejo iste igralne ali sprehajalne hlače oziroma sami tako uporabljajo pohodne hlače. Klopi se namreč zadržijo na obleki, ko jo ponovno oblečemo pa ugriznejo na primernem mestu…

Ko se vrnemo iz narave se torej slečemo, obleko operemo, sebe ali otroka pa stuširamo in skrbno pregledamo!

Za tiste, ki jih zanima več, še malo o obeh boleznih:

Najpogostejši znak borelijske okužbe je značilen obročast izpuščaj na koži, običajno na mestu ugriza klopa. Izpuščaj se najpogosteje pojavi  7 do 10 dni po ugrizu, a čas ni povsem zanesljiv. Izpuščajev je lahko tudi že v začetku bolezni več, ali pa so na mestih oddaljenih od pika. Temu rečemo zgodnji razsoj. Lahko pa je znak borelijske okužbe tudi omrtvelost obraznega živca, rdečina in oteklina okoli prsne bradavice ali na uhlju, redkeje  pa vnetje katerega od velikih sklepov.

Boreliozo zdravimo kot rečeno z antibiotiki, in sicer v obliki sirupa ali tablet. V hujših primerih pa z infuzijami antibiotika.

Klopni meningitis pa običajno poteka v več fazah, najprej kot vročinska bolezen podobna gripi, potem po intervalu, ko je okuženi relativno brez težav, izbruhne vnetje možganskih ovojnic in lahko tudi možganovine z vsemi hudimi znaki. V ospredju je hud glavobol, bolečine ob premikanju glave, otrdelost tilnika, bolečine vzdolž hrbtenice, občutljivost na svetlobo, ….težave se stopnjujejo glede na prizadetost možganov.

Slovenija je žal po številu obolelih zaradi klopnega meningitisa v samem evropskem vrhu. Po prebolelem klopnem meningitisu ima trajne posledice približno ena tretjina  bolnikov!

Cepimo se lahko po dopolnjenem 1.letu starosti in sicer kadarkoli tekom leta.  Cepljenje je samoplačniško. V nekaterih občinah sofinancirajo strošek cepljenja, tako, da je smiselno povprašati. Razmik med prvima dvema odmerkoma je praviloma 1 mesec ( lahko pa tudi manj), tretji odmerek damo 5-12 mesecev kasneje. Potem po 3 letih, vsa nadaljnja obnovitvena cepljenja pa so na 5 let. (po 60 letu svetujejo  obnovitvena cepljenja na 3 leta). Varna zaščita nastopi 2 do 3 tedne po drugem odmerku cepiva. V času, med prvima dvema odmerkoma cepiva,  ni nikakršnega večjega tveganja ob morebitnem ugrizu klopa, le varnega števila protiteles še nimamo.

Naj nas klopi ne odvrnejo od uživanja v naravi J