Select menu item

Angina

Angina

Vnetje žrela je med okužbami dihal najbolj pogosto. Pri malih otrocih so vodilni povzročitelji virusi, pri malo večjih, po vnetje žrela vedno pogosteje povzročijo bakterije, med temi najpogosteje streptokoki.

Streptokoki  kot povzročitelji vnetja v žrelu dosežejo vrh med 5 in 10 letom starosti.  Okužba se prenaša s kapljicami sline, inkubacija je od 2 do 5 dni.

Streptokok ob brisu žrela najdemo tudi pri 20% zdravih otrok, pravimo da so nosilci streptokoka.

Okužbo dokažemo v praksi običajno s hitrim testom, saj bi na izvid brisa žrela, ki ga pregledajo in obdelajo v posebnih laboratorijih, veliko dlje čakali (do nekaj dni), pa še dražje bi bilo.

Za zdravljenje streptokokne okužbe največkrat izberemo penicilin. To so pri nas največkrat Ospen tablete ali Ospen sirup. Zdravljenje praviloma traja 10 dni, čeprav v zadnjem času nekateri na podlagi študij priporočajo tudi krajše zdravljenje.

Pri nekaterih otrocih se streptokokne okužbe ponavljajo.

Najpogostejši možni vzroki za ponavljanje okužbe so:

  • Nepopolno zdravljenje ( npr. otrok zavrača antibiotik…)
  • Rezistenca bakterij – bakterije odporne na penicilin
  • Vir ponavljajočih se okužb doma, v vrtcu ali šoli

Dejstvo je, da le redki otroci brez težav pojedo zdravila. Ob zdravljenju angine, ki traja 10 dni, to pomeni, da se moramo kar 30x boriti, da otrok poje žličko sirupa…Pogosto je zato zdravljenje nepopolno, saj izostanejo posamezni odmerki, ali pa starši v nekaj dneh obupajo in je zdravljenje krajše.

Infektologi in epidemiologi ves čas spremljajo razvoj rezistence na bakterije skoraj po vsem svetu. Občutljivost streptokokov na penicilin je na srečo še vedno visoka, tako, da ga še vedno lahko uspešno uporabljamo. Se pa tudi tu seveda zgodi, da naletimo na rezistenco in je treba uporabiti drug antibiotik.

Vir ponavljajočih se okužb so lahko bolniki ali pa tudi na videz zdravi nosilci okužbe v družini, v vrtcu, v šoli.

Če se bakterijsko vnetje žrela ponavlja, običajno naredimo bris žrela, ki ga pregledajo v laboratorijih za določanje bakterijskih okužb, na primer na Inštitutu za mikrobiologijo. V laboratoriju istočasno testirajo učinkovitost antibiotikov, tako da v izvidu navedejo vrsto bakterij, ki so okužbo povzročile in tudi kateri antibiotiki jo bodo uspešno pozdravili.

Razmisliti moramo tudi o morebitnem viru ponavljajočih se okužb.

Danes so ponavljajoče se angine le redko razlog za operacijo mandljev ali žrelnice.