Select menu item

Pogosti prehladi

5010Razmišljanje o pogostih prehladi

Prvo vprašanje je kako pogosto je prepogosto?

V temeljnih pediatričnih učbenikih lahko preberemo, da povprečni majhni otroci prebolijo okoli 10 okužb zgornjih dihal na leto.

Če to število razporedimo predvsem na hladne letne mesece, ko so te okužbe bolj pogoste, lahko to pomeni  en do dva taka infekta na mesec.

Vemo tudi, da otroci že po navadnem prehladu lahko kašljajo več tednov. Starši imajo tako pogosto vtis, da je otrok celo zimo bolan, kar pa ni čisto res…

Danes imamo vsi skupaj malo težav z definicijo »zdrav otrok«.

V mnogih delih sveta mali otroci s svečko pod nosom veljajo za zdrave, nikakor pa ni tako pri nas. V naše okolju sta nahod in pokašljevanje za mnoge starše vir velikih skrbi. Najpogosteje seveda čisto brez potrebe.

Kot rečeno je definicija, kdaj je otrok zdrav na zelo trhlih nogah….Če smo zelo strogi, bi zdrav otrok ne smel imeti prav nobene težave. Napisala bom svoje mnenje o tem, čeprav tvegam nestrinjanje tako pri starših, kot pri kolegih.

Sama mislim, da je otrok dovolj zdrav, ko se dobro počuti, je brez zvišane telesne temperature, normalno živahen, normalno ješč, ne rabi več počitka, kot običajno in je dobro razpoložen. Ob tem pa je čisto sprejemljivo, da po prebolelem prehladnem obolenju še malo pokašljuje in mu sem in tja priteče iz nosu….

Če zdravje otroka presojamo na tak način, verjetno ne bomo rekli, da je »celo zimo bolan«.