Select menu item

Bolezen dlani-stopal-ust

Bolezen dlani-stopal-ust

 

Samo ime bolezni ni prav inovativno.Pove, da gre za bolezen, ki  jo vidimo v ustih, na dlaneh in stopalih. No za dodatek so še izpuščaji po obrazu okoli ust, včasih tudi po zadnjici in po podlakteh.

Bolezen dlani-stopal-ust je ena od značilnih virusnih izpuščajnih bolezni otroške dobe. Gre za eno od tako imenovanih bolezni »umazanih rok«. Prenos je preko blata v usta. Inkubacija, to je od okužbe, do bolezni, traja okoli 7 dni. Trajanje bolezni je od 7 do 10 dni, od tega prva polovica akutnejša, v drugi polovici, pa že lahko pričakujemo postopno izboljšanje. Zbolijo zlasti otroci stari do 10 let, včasih pa tudi odrasli.

Bolezen dlani-stopal-ust je običajno blaga.  Značilne so mehurčaste spremembe po ustni sluznici, ki se spremenijo v drobne boleče razjedice.  Na dlaneh in stopalih se sprva pojavijo posamezni drobni rdeči izpuščaji, ki se spremenijo v noricam podoben izpuščaj. Kožne spremembe se pogosto, kot rečeno, pojavijo tudi okoli ust, po zadnjici in  podlakteh.

Poskrbeti moramo, da otrok dovolj pije, kar pa v tem primeru ni vedno lahko. Zaradi razjedic na ustni sluznici je lahko uživanje nekaterih vrst hrane in pijače namreč boleče. Odsvetujemo vso po strukturi bolj grobo hrano (npr. prepečenec, trdi piškoti ipd.). Otroku  ne ponujamo kislih pijač kot so kisli sadni sokovi in sadni čaji. Pije naj vodo, zeliščne čaje, mleko, tekoče jogurte.

Tudi izbor hrane prilagodimo, vse naj bo vsaj sobne temperature, ali celo hladno. Hrana naj bo po strukturi mehka in nedražeča. Ponudimo lahko razne mlečne kaše, hladen puding, jogurt, pasirane juhe, zmaga pa sladoled…

Povišano telesno temperaturo zbijamo, kot običajno. Sicer posebnega zdravljenja za bolezen dlani-stopal-ust ne poznamo.

Tako kot pri noricah moramo skrbeti, da je koža čista, to pomeni redno tuširanje, kot običajno s tekočim milom.

Torej če ob prebolevanju viroze opazimo »spet ene čudne« izpuščaje take razporeditve, kot je opisana, je to lahko bolezen dlani-stopal-ust….