Select menu item

Cepljenje proti pneumokokom

Cepljenje proti pneumokokom

Ali je cepljenje proti pneumokokom obvezno. Ne ni, je pa priporočljivo in je brezplačno za tiste, ki se za zaščito odločijo.

Cepljenje proti pneumokokom  je na tak način v posvetovalnici za dojenčke v programu že od lani, pa je glede tega še vedno mnogo nejasnosti…za to nekaj besed na to temo.

Cepljenje proti pneumokokom za dojenčke ni novo. V nekaterih državah je bilo v rednem cepilnem programu že precej pred nami. Novo je le to, da je v Sloveniji mogoče otroke cepiti brezplačno, če starši to želijo. Velja za otroke rojene po oktobru 2014.

Konjugirano cepivo proti pneumokokom praviloma uporabljamo do petega leta. Za nekatere posebej ogrožene skupine otrok, pa po posebnih shemah tudi kasneje.

Naj najprej razložim zakaj sploh cepimo proti pneumokokom.  Velika večina okužb v zgodnjem otroštvu je virusnih in proti veliki večini le-teh cepiv ne poznamo. Bakterijske okužbe predstavljajo v tem obdobju le nekaj odstotkov okužb, so pa te lahko težke.

Pneumokoki lahko povzročajo težke pljučnice, gnojno vnetje srednjega ušesa, sinusitis in tudi meningitis.  Vse to so okužbe, ki majhnega otroka lahko resno ogrožajo.

Kaj torej lahko in česa ne moremo pričakovati od cepljenja proti pneumokokom?  Otrok bo seveda še vedno preboleval vse običajne virusne okužbe, ki jih v otroštvu pričakujemo, zavarovali pa ga bomo pred tveganimi bakterijskimi okužbami, ki jih povzročajo pneumokoki.

Kot rečeno, cepivo ni novo, že vrsto let ga redno uporabljajo v deželah, kjer so cepljenje v redni program uvedli pred nami. V Sloveniji pa smo pred uvedbo pneumokoknega cepiva za dojenčke in majhne otroke v redni program, otroke cepili po potrebi, oziroma na željo staršev. Večinoma  smo zaščito predlagali takrat, ko smo opazili, da otrok pogosto preboleva bakterijske okužbe. Starši pa so morali cepivo plačati. To še vedno velja za otroke pri katerih se za cepljenje odločimo kasneje.

Cepljenje proti pneumokokom praviloma pridružimo ostalim rednim cepljenjem. Otroci v prvem letu dobijo dva odmerka in še enega v drugem letu. Če začnemo cepiti starejše otroke, imamo v takem primeru prilagojene sheme cepljenja.

Cepljenje proti pneumokokom torej priporočamo, ne obljubimo pa, da bodo cepljeni otroci povsem zdravi. Bodo pa varni pred tveganimi bakterijskimi okužbami, ki jih povzročijo pneumokoki.