Select menu item

Prehodna prevodna naglušnost

Prehodna, prevodna naglušnost

Prehodna, prevodna naglušnost je v otroštvu še posebej pogosta. Gre za težavo, ki je povezana s pogostimi infekti zgornjih dihal in s slabšim delovanjem Evstahijeve cevi. Evstahijeva cev je pot, po kateri se normalno prezračuje srednje uho. Dobro delujoča Evstahijeva cev omogoča izenačevanje zračnega tlaka v srednjem ušesu z zunanjim.

Ob prebolevanju vnetji zgornjih dihal in ob vnetjih srednjega ušesa prevajanje zvočnega valovanja preko struktur v srednjem ušesu preprosto ni tako učinkovito kot normalno, ker je v srednjem ušesu podtlak, zadebeljena, vneta sluznica in izcedek. Zato ime prevodna naglušnost.2035

Drugi del imena – prehodna, pa nam pove, da stanje ni trajno. Sluh se izboljša v nekaj tednih.

Pomoč: redno čiščenje nosu. Kapljice, ki izboljšajo prehodnost nosu.

Pri otrocih, ki imajo pogosta vnetja srednjega ušesa in težave s sluhom se otologi včasih odločijo za odstranitev žrelnice in vstavitev cevčic v bobniča.

Povečana žrelnica namreč lahko pritiska na izvodilo Evstahijeve cevi in tako ob vnetjih poslabša prezračenost srednjega ušesa. Cevčice v bobničih pa omogočajo prezračenost srednjega ušesa in preprečujejo poškodbe struktur zaradi pritiska gnojnega izcedka ob okužbah.