Select menu item

Počitnice z dojenčkom in majhnim otrokom

Počitnice z dojenčkom in majhnim otrokom

 

Nekdaj je veljalo, da mora družina z dojenčkom »ždeti« doma in bolj ali manj samo gledati na uro, kdaj je čas za katero od preštevilnih aktivnosti, od katerih naj bi bilo odvisno preživetje najmlajšega družinskega člana…

V današnjih časih bi se pod take trditve, upam, podpisal le malokdo…

Z dojenčkom gremo seveda lahko na dopust in tudi potujemo. V dobro vseh družinskih članov pa je, da počitniške cilje in način potovanja prilagodimo, sicer bodo počitnice ali potovanje lahko bolj mučenje, kot veselje.

Ko izbiramo počitniške destinacije mislimo na to, da bo ob morju obilo naravne sence, kjer bo dojenček ali mali otrok lahko počival ali pa užival ob igri. Če bomo omejeni na kvadratni meter sence pod eksotičnim dežnikom, nas bo veselje ne glede na lepoto plaže hitro minilo…

Ko počitnikujemo z majhnim otrokom izbirajmo obale s peščeno ali prodnato plažo. Skalnate in betonirane plaže so primerne le za večje otroke in odrasle.

Ko izbiramo počitniške kraje, začnimo z odločitvijo, kako daleč sploh lahko gremo.

Za začetek – odkrit in pošten premislek, kako naši otroci prenašajo vožnjo.. Nekateri otroci zaspijo takoj, ko obrnemo ključ motorja in jih lahko peljemo poljubno daleč, tudi z letalom. Vsi, ki poznamo tiste druge, ki planejo v jok, bruhajo in sitnarijo, vemo, da prej ali slej podležejo vse varovalke v glavah staršev…

Če otroci vožnjo slabo prenašajo, pač izberemo blizu ležeče počitniške kraje in poskusimo za vožnjo izkoristiti čas, ko otrok sicer tudi običajno počiva. Pri otrocih, ki vožnjo prenašajo dobro, pa imamo pri izbiri bolj proste roke oziroma domišljijo.

Pri izbiri pogosto pozabljamo, da lahko tudi v notranjosti ali v hribih ležeči počitniški kraji zelo lepo nadomestijo obmorske, to velja še posebej, ko so otroci majhni. Številni taki kraji ležijo ob prijetnih kopalnih jezerih, ali pa imajo bazene. Temperature so praviloma zmernejše in bolj prijetne. Cel dan lahko počnemo vrsto tega, kar v poletni vročini ob morju odlagamo za večerne ure. Tako nam tudi, ko imamo dojenčka ali majhnega otroka ne bo treba celo poletje čakati na dopust, ki naj bil šele, ko se jeseni ob morju sonce malo unese.

Mali otroci seveda potrebujejo zaščito proti soncu. V lekarnah je na voljo dovolj zaščitnih krem, tudi takih, ki so primerne za najmlajše. Te so praviloma z manj kemičnimi in več t.i. mineralnimi filtri. Otroci naj imajo takrat, ko so izpostavljeni soncu lahne majčke z dolgimi rokavi. Očala otrokom sicer priporočajo, a je to pogosto »misija nemogoče«. Enako velja tudi za klobučke…Zato je res dobro, da se lahko umaknemo v naravno senco borovcev.

Potovanja

Tudi potovanja z dojenčki in majhnimi otroki so čisto izvedljiva. Kar se tiče vožnje velja vse, kar sem napisala že uvodoma. Sicer pa so destinacije in slog potovanja bolj odvisne od potovalnih navad staršev.

Tu ni dobro preveč eksperimentirati. Če starša, ko sta bila še brez otrok, nista odpotovala dlje, kot z avtobusom v Pariz, je potovanje z majhnim otrokom bolje odložiti.

Starša pa, ki imata potovanja po odročnejših delih sveta  »v malem prstu«, bosta znala v večini primerov spoznavanje našega planeta lepo prilagoditi tako, da bodo uživali tudi otroci. Otroci na potovanju seveda narekujejo počasnejši tempo in drugačne vsebine. Presenečeni bomo, kako zelo majhen otrok s svojim pogledom in interesi obogati in spremeni sicer standardne potovalne načrte.

Velikokrat ima pri potovanjih strah velike oči. Pomislimo pa, da se otroci rojevajo in živijo tudi v najodročnejših krajih sveta, kamor najbolj verjetno niti ne bomo potovali.

Pri potovanjih z otroki smo seveda še bolj skrbni glede zaščite pred nalezljivimi boleznimi s cepljenjem in po potrebi tudi z zdravili. Najbolje se je pravočasno ( nekaj mesecev prej, da imamo čas za morebitna dodatna cepljenja!) posvetovati v ambulantah za potnike, ki delujejo v okviru Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja.

Pozorni moramo biti na primerno čistočo, zalogo neoporečne vode in hrane.

Če otroci zbolijo, naj jih pregleda zdravnik! Mnogokrat se popotniki zaradi neupravičenega strahu pred lokalnimi bolnicami raje neustrezno zdravijo sami. To pa pri otrocih res ni priporočljivo.

Družine, ki potujejo z majhnimi otroki je mogoče srečati povsod. Če načrtujemo potovanje z majhnim otrokom se moramo res zavedati, da je ta tisti, ki mu moramo prilagoditi pot, da bomo vsi uživali.

Svojima otrokoma sem hvaležna, saj sta mi doma in v tujini v dobesednem in prenesenem pomenu odprla čisto nove svetove, ki jih prej sploh nisem opazila.

Vsem vam želim veliko počitniškega veselja.