Select menu item

Spet si zmišljuje, da ga boli trebuh….

Spet si zmišljuje, da ga boli trebuh….

Odrasli smo pogosto zelo hitri s sodbami, kaj vse naj bi si otroci izmišljevali. To nam seveda pride na misel takrat, ko se »bolečine v trebuhu« pojavljajo ob nekaterih določenih situacijah, na primer zjutraj, ko je treba v vrtec ali šolo.

Po kar veliko letih dela v otroški ambulanti vem, da otrokom lahko verjamemo in da moramo to, kar nam o svojem počutju pripovedujejo vzeti resno!

Če otrok reče, da ga boli trebušček, ga zelo verjetno res boli. Včasih to sicer ni trebušček…ima pa kako drugo težavo. Naša naloga je, da ugotovimo kaj to je.

Za začetek moramo seveda opraviti osnovne preglede s katerimi lahko precej zanesljivo in  hitro pojasnimo večino organskih  vzrokov za bolečine.

Ko pa morebitne organske vzroke izključimo, pa otroka ne smemo  odpraviti, da mu itak nič ni….Naša naslednja naloga je, da ugotovimo kaj torej je.

Precej bistvena značilnost tistih bolečin in drugih težav, ki niso organske narave je to, da se pojavijo samo v nekaterih določenih okoliščinah. Tak primer so te bolečine v trebuhu, ki so prisotne le pred odhodom v vrtec ali šolo, ko pa pade odločitev, da otrok ostane doma, nastopi skoraj trenutno izboljšanje…

Tako imenovano »diagnostiko« takih težav pravzaprav veliko lažje in bolj zanesljivo naredijo starši, kot pa zdravnik. Zdravnik namreč nikoli nima tako zanesljivega vpogleda v domačo situacijo, kot starši. Fino pa je, da se kot starš tega zavedamo in to svojo prednost tudi uporabimo.

Bodimo torej pozorni na to kdaj se bolečine ali težave pojavijo. Ali so morda prisotne le med šolskim letom, med počitnicami pa ne…Stopimo do vzgojiteljic v vrtec oziroma do učiteljev v šoli, morda trenerjev športa, ki ga otrok trenira  in se pogovorimo o težavah.

Ko se o takih problemih pogovarjamo v ambulanti, starši običajno sprva zanikajo kakršne koli težave, misleč, da so stresni dogodki za otroka le tisti veliki, po presoji odraslih objektivni razlogi. Zavedati se moramo, da so »utežne« enote za stres pri otrocih povsem drugačne in otroci bolj občutljivi.

Ne govorimo torej le o ločitvi staršev, smrti v družini, ali zamenjavi priljubljene vzgojiteljice . Za otroka je lahko hudo boleča izkušnja že spor z drugim otrokom v vrtcu ali šoli, izključitev iz igre z drugimi otroki, kakšna  nepravična obtožba s strani odraslih ali otrok in še bi lahko naštevali.

Zelo resen razlog za take bolečine so pri šolskih otrocih tudi specifične učne težave in motnje pozornosti. Pri teh težavah je res zelo pomembno, da jih pravočasno zaznamo in otroku ustrezno pomagamo. V nasprotnem primeru se vse skupaj kaj rado konča s prepričanjem, da je otrok le len in neubogljiv, ob enem se pa še izgovarja na bolezni….Žal ne moremo vedno pričakovati, da bodo specifične učne težave in motnje pozornosti zaznali v vrtcu in šoli. Če posumite nanje, se je najbolje obrniti na pediatra, ki bo otroka napotil na ustrezno testiranje.

Tole kar sem napisala seveda velja tudi za vse podobne okoliščine, torej razne druge bolečine in težave, ki se pojavijo na primer pred treningom, pred obiskom pri določenih sorodnikih in podobno. Podobno bi lahko napisali tudi za tiste najhujše, povezane z zlorabami vseh vrst.

Za zaključek še enkrat, ko otrok pove, da ga nekaj boli, mu verjemimo! Potem pa si vzemimo čas za razmislek, kdaj ga boli, kaj mu pomaga, kakšna je narava težave…Tako bo tudi pot do diagnoze pri pediatru precej bolj zanesljiva, morebitne preiskave bolje usmerjene, bolečine pa hitreje odpravljene.