Select menu item

Kašelj

Kašelj

O kašlju sem za revijo Mladinske knjige Pogled napisala tole:

V zadnjih dneh in tednih je v naših ambulantah daleč najpogostejša pritožba dolgotrajen kašelj.

Najpogostejša zgodba je taka: starši  povedo, da otrok že več tednov cele noči kašlja, sicer pa je brez povišane telesne temperature, živahen, normalno je in je tudi sicer dobro razpoložen. Vse po vrsti skrbi, da gre za »kaj hujšega«, ali pa so prišli, da se »kaj hujšega« ne bi razvilo. Ker je kašelj na splošno ena najpogostejših težav, ki bolnike, male in velike pripelje k zdravniku, bi rada danes razložila nekaj o tem.

Kašelj praktično brez izjeme spremlja vse okužbe dihal, pojavlja pa se tudi ob celi vrsti drugih bolezni in stanj. Pri otrocih seveda kašelj najpogosteje srečamo ravno ob prehladnih obolenjih.

Zavedati se moramo, da je kašelj sicer res moteč, vendar ga nismo dobili »za kazen«. Kašelj je refleksno dogajanje, ki nam omogoča čiščenje dihal. Kašelj ima pri malih otrocih, ki se ne znajo namerno odkašljati, še posebej pomembno vlogo. Omogoča odstranjevanje sluzi iz dihalnih poti, zato moramo biti z dajanjem kakršnih koli zdravil proti kašlju res previdni in jih uporabljati le po nasvetu zdravnika.

Nekateri otroci ob kašlju pogosto tudi bruhajo, vendar to ne pomeni, da so zaradi tega bolj bolni.

Mali otroci se zelo redko odkašljajo tako, da bi sluz izpljunili, saj tega ne znajo ali pa jih ob tem sili na bruhanje. Sluz iz dihal pogoltnejo, kar je čisto v redu.

Pogosto zmotno mislimo, da bo kašelj izginil istočasno z drugimi težavami ob bolezni. V resnici pa kašelj običajno traja veliko dlje kot povišana temperatura, nahod, slabo počutje. V zadnjih letih so opravili več raziskav, kako dolgo tak kašelj ob in po okužbi dihal res traja. Pričakovano trajanje kašlja je,  povzeto po nekaj zadnjih študijah, približno 18 dni, z razponom tja do 28 dni!

Tak podatek nam pove, da moramo biti pravzaprav kar potrpežljivi in počakati, da se bolezen  počasi umiri. Za kašelj po prebolelih prehladnih obolenjih je značilno to, da ga sproži že živahnejša igra, smeh, jok, globoko dihanje, sprememba temperature zraka, sprememba telesnega položaja, na primer, ko damo otroka spat in podobno.

Pregled pri pediatru potrebujejo otroci, ki se ob kašlju slabo počutijo, imajo visoko telesno temperaturo ali  imajo kakršne koli znake oteženega dihanja. Težko dihanje prepoznamo po tem, da si otrok pri dihanju pomaga z dvigovanjem ramen, da ugreza prostore med rebri in poudarjeno diha s trebuhom. Poveča se tudi hitrost dihanja.

Pregled pri zdravniku potrebujejo otroci, ki kašljajo ponoči tudi, ko so sicer zdravi, tisti, ki kašljajo ob naporu tudi, ko so sicer zdravi in tisti, pri katerih opažamo napade kašlja ob stiku z določenimi alergeni, na primer ob stiku s hišnim prahom, ob košnji ali kaj podobnega.

Otroci običajno zaradi kašlja dobijo celo vrsto v lekarni kupljenih ali pa doma pripravljenih sirupov in drugih zdravil. Dejansko na dolžino bolezni ta zdravila ne vplivajo, lahko pa vsaj deloma blažijo težave.  Tu seveda do veljave pridejo zelo raznovrstni nasveti glede domačega zdravljenja. Ob prebiranju člankov na to temo, sem opazila, da po svetu v različnih okoljih v ta namen uporabljajo zelo, zelo različne učinkovine. Vsem pa je skupno to, da uporabniki opažajo olajšanje ob uporabi…torej pomagajo…

Suh držeč kašelj učinkovito ublažimo z vlažnimi inhalacijami in toplimi napitki. Suh kašelj ublaži že večerna kopel, lahko pa preprosto za minuto ali dve odpremo pipe s toplo vodo in tako navlažimo zrak v kopalnici. Zadostuje že nekaj minut vdihovanja vlažnega zraka med igro ali pa ob tem otroku preberemo pravljico.

Ob prebolevanjih prehladnih obolenj otrok ne zadržujemo v zaprtih prostorih. Ko so brez povišane telesne temperature in se dobro počutijo, bo sprehod na svežem zraku zelo izboljšal razpoloženje in počutje.

Kot sem napisala že v prejšnjem prispevku, je tisto kar lahko sami storimo, da bi otroci vendarle zbolevali manj, preprosto in znano…Poskrbimo za čim več gibanja na svežem zraku, ponudimo sveže sadje in zelenjavo, ne le vitamine  v obliki tablet in sirupov. Pogosto in skrbno z milom umivajmo roke. V času prehladnih obolenj se, posebej z majhnimi otroki izogibajmo krajev, kjer je veliko ljudi. Kajenje v stanovanju dokazano močno poveča dovzetnost za okužbe in je zato res prepovedano, tudi za ceno kakšne slabe volje pri sorodstvu…

Naj ponovim, kašelj ob in po prehladnem obolenju lahko traja celo do štiri tedne. Če se otrok ob tem počuti dobro, je brez povišane telesne temperature, normalno je in je normalno živahen, tak podaljšan kašelj ni vzrok za skrbi. Mali otroci v zimskem času prebolevajo blaga in težja obolenja dihal kar pogosto, tako, da se ta obdobja kašlja lahko včasih vlečejo kar dolgo.