Select menu item

Zakaj v laboratorij?

Zakaj v laboratorij?

 

Ob oziroma po pregledu pogosto predlagamo obisk laboratorija in odvzem krvi in/ali urina, morda tudi blata…Seveda je poleg teh,vseh mogočih preiskav, ki jih danes ponujajo in izvajajo laboratoriji cela množica.

Tule se bom omejila na čisto osnovno, to je pregled krvi, ki ga naredimo ob prebolevanju vročinskih obolenj. Izvid laboratorijskega pregleda krvi nam v povezavi s pregledom bolnika pomaga pojasniti najbolj verjeten vzrok okužbe.

Če poenostavim, laboratorijski pregled krvi naredimo zato, da lažje ugotovimo, ali so neko okužbo bolj verjetno povzročile bakterije in jo lahko zdravimo z antibiotiki ali so jo bolj verjetno povzročili virusi in je ne moremo pozdraviti z antibiotiki.

Gre torej za odločitev ali je smiselno predpisati antibiotik, ali ne.

O vrsti okužbe sklepamo glede na količino belih krvničk , glede na razporeditev podvrst belih krvničk in po višini kazalcev vnetja.

Vse te vrednosti pa moramo presojati skupaj s pregledom in s tem, kar nam o težavah pove sam bolnik ali pa starši, saj nam laboratorijski izvid sam po sebi ne pove prav dosti.

Kadar laboratorijski izvidi močno odstopajo od normalnega, jih seveda med in po zdravljenju večkrat kontroliramo.

Ob presoji laboratorijskih izvidov pri otrocih moramo vedeti, da so normalne vrednosti pogosto drugačne kot pri odraslih. Nekatere se močno spreminjajo tudi tekom rasti in za presojo potrebujemo posebej starosti prilagojene referenčne vrednosti.