Select menu item

Ali naj ob rojstvu dojenčka, starejšega otroka vzamemo iz vrtca?

Ali naj ob rojstvu dojenčka, starejšega otroka vzamemo iz vrtca?

Ali naj ob rojstvu dojenčka, starejšega otroka vzamemo iz vrtca?….Veliko »DA« – jev, pa tudi kakšen »NE«

Pa poglejmo. Vprašanje mamice se je seveda nanašalo na možnost okužb in zaščito novorojenčka pred stikom z njimi…

Sama bi pa na prvo mesto postavila nekaj drugega…Za starejše otroke v družini, sploh za najmlajše je rojstvo novorojenčka že itak kar velik stres. Če pa mora dvo ali tro-letnik še vsak dan v vrtec, ko njegova mamica z dojenčkom ostaja doma, je vse skupaj zanj običajno še veliko težje. V večini primerov gre ta velika družinska sprememba veliko mehkeje in bolj ljubeče, če tudi starejši otrok vsaj nekaj časa lahko ostaja doma.  Napisala sem v večini primerov…vedno seveda ni tako. Nekateri otroci vrtec zelo pogrešajo in je zato zanje bolje, da vsaj del dopoldneva vendarle preživijo v vrtcu. Spet drugič je lahko mamica preobremenjena, zaradi tega nemirna in je prav tako bolje, da so starejši otroci v drugem varstvu, da stresa doma ne stopnjujemo.

Ko govorimo o varstvu novorojenčkov pred okužbami je odgovor na vprašanje, ali starejši otroci ostanejo doma, seveda povsem brez dvoma »DA«. Starejši otroci v družini, sploh tisti, ki obiskujejo vrtec, pomenijo stalen stik z okužbami. Pa tudi tu ni vse tako »črno«, kot je morda na prvi pogled videti.  Drži sicer, da so novorojenčki bolj dovzetni za okužbe in jih lahko prebolevajo v težji obliki, kot starejši bolniki, a v praksi je pač tako, da tudi ti otroci zbolijo…

Zelo »krivično« in napačno je prepričanje, da so vseh bolezni v družini »krivi« otroci, sploh ti, ki so v vrtcih. Ko je doma novorojenček, je predvsem med sezono prehladnih obolenj, zelo smiselno malo omejiti številne obiske in seveda tudi obiskovanje trgovskih centrov in podobno. Velikokrat okužbe prinesemo domov tudi odrasli.

Pri novorojenčkih in tudi sicer dojenčkih, se bojimo predvsem okužb spodnjih dihal, predvsem bronhiolitisa. Le-ta ima pri malih otrocih resnično lahko povzroči dihalno stisko in  zdravljenje v bolnišnici.

S tem, ko starejši otrok ostane ob rojstvu novorojenčka nekaj časa doma  resnično zmanjšamo možnost okužbe novorojenčka in  tudi starejšega otroka na bolj prijazen način vpeljemo v novo situacijo v družini.

Kot sem pa že napisala uvodoma,  je odločitev pogosto težka in je to razmišljanje nemogoče kar posplošiti.  Velja pomisliti tudi na vse alternativne možnosti, kot so vsaj nekajurna pomoč dedkov in babic, ali pa varuške, ki varujejo starejšega otrok vsaj nekaj ur na dan…