Select menu item

Naročje

Naročje

Bi rada rekla nekaj v prid prenašanja otrok v naročju…me je k temu spodbudil spet en od mnogih obiskov preobloženih mamic….V eni roki je prenašala dojenčka v veliki prenosni košari sneti z vozička,  v drugi roki je nosila veliko torbo, starejši, dvoletnik, je  jokajoč stopical zraven… Vse skupaj je bilo videti zelo naporno..

Pravzaprav mi ni jasno, kako se je zgodilo, da so naenkrat praktično vsi dojenčki namesto v naročjih, staršev,  pristali lupinicah & Co.

Če bi tole temo načela »v živo«, bi se najbrž kar usulo razlogov, zakaj so lupinice nepogrešljive…Bile naj bi bolj varne, omogočale bolj pravilno lego, bile bolj udobne, otroci v njih lažje zaspijo, starši imajo proste roke….ampak vsi ti dobri razlogi vendarle ne morejo spremeniti  najpomembnejšega dejstva, ki govori v prid naročju,  to je, da je edino naročje staršev tisto, ki otroku daje občutek varnosti, miru, toplote in sprejetosti. Telesna bližina starša je še bolj pomembna prav okoliščinah, ki otroku niso domače in prijetne. Čakalnica in obisk pri zdravniku gotovo sodita v to kategorijo…

Ko smo že pri obiskih pri zdravnikih…mamici, na katero sem pomislila uvodoma, bi bilo gotovo veliko lažje in bolj prijetno, če bi v žep vtaknila zdravstveni kartici otrok, vzela enega otročka v naročje in drugega prijela za roko…saj za obisk pri nas kaj več ni potrebno.