Select menu item

Vnetje ušes

baby-552610_1920

Ko govorimo o vnetju ušes običajno mislimo na okužbo srednjega ušesa, ki je ena najbolj pogostih bolezni v otroškem obdobju.

Naj najprej opozorim, da bolečina v ušesih ne pomeni vedno, da gre za vnetje srednjega ušesa. Vzrokov za bolečino v ušesih je lahko več. Hude bolečine v ušesih tako pogosto povzroči vnetje sluhovoda, pa tudi samo vnetje zgornjih dihal, ki onemogoči normalno prezračevanje srednjega ušesa.

Vnetje srednjega ušesa se pogosto razvije kot t.i. komplikacija virusnih okužb zgornjih dihal. Okužba se v srednje uho razširi iz nosu in žrela. Do vnetja ušes ne pride »ker je bil otrok brez kape«.

Najbolj značilen znak vnetja srednjega ušesa je bolečina. Otrok ima običajno tudi povišano telesno temperaturo, je razdražljiv, jokav, boli ga grlo, slabše sliši, odklanja hrano in tekočino…Pri dojenčkih lahko opazimo le razdražljivost in odklanjanje dojenja oz. stekleničke!

Včasih lahko pri okužbi srednjega ušesa opazimo iztekanje izcedka iz sluhovoda.

Otroku moramo najprej ublažiti bolečino. Damo paracetamol (Calpol, Daleron, Lekadol, Panadol, Paracetamo svečke….) ali ibuprofen ( Brufen, Ibuprofen, Bonifen…) ali diklofenak ( Voltaren svečke ) v priporočenih odmerkih glede na otrokovo telesno težo.

Otroka z bolečino v ušesi mora pregledati zdravnik. Zelo redko, praktično nikoli, pa ni potreben obisk dežurne ambulante sredi noči. Ob primernem protibolečinskem zdravljenju počakamo lahko do jutra.

Vnetje srednjega ušesa najpogosteje, ne pa vedno, zdravimo z antibiotiki. Zdravnik se glede zdravljenja lahko odloči šele po pregledu. Rahlo pordele bobniče namreč pogosto opazimo tudi ob prebolevanju lažjih virusnih vnetji v zgornjih dihalih. V tem primeru antibiotiki niso potrebni in ne pomagajo.

Vedno pa moramo tudi po uvedbi antibiotičnega zdravljenja otroku blažiti bolečine, dokler trajajo! Antibiotik namreč začne učinkovati šele po 24 – 48 urah.

Zelo pomembno je tudi čiščenje nosu, kapljice za nos, dovolj tekočine.

Po vnetju srednjega ušesa z izcedkom iz sluhovoda je vedno potreben skrben kontrolni pregled, saj izcedek iz sluhovoda pomeni, da je ob bolezni prišlo do poškodbe bobniča.

Po prebolelem vnetju srednjega ušesa lahko še več tednov opažamo slabši sluh. Gre za stanje, ki mu pravimo prehodna, prevodna naglušnost.