Select menu item

“Družinski” obiski pediatra

“Družinski” obiski pediatra

Zakaj »družinski izleti« k pediatru niso vedno najboljša ideja. ..NE, ne bom o okužbah….pa JA, vem, da včasih iz različnih razlogov ne gre drugače…

Saj je seveda tudi nam luštno, če pride cela družina, tudi mi smo veseli, ko izvemo, da so prišli vsi otroci, ker radi pridejo k nam.  Za starše je tudi lažje, če pogledamo bratce in sestrice istočasno, sploh takrat, ko prebolevajo isto okužbo. Poleg tega napišemo še vse manjkajoče napotnice recepte za vsa zdravila, ki jih je že zmanjkalo in še kaj… V glavnem “več muh na en mah” 🙂

Vse to pa ima tudi kar nekaj slabih stranskih učinkov.

Tisto kar mi najbolj leži na duši in zaradi česar tole tudi pišem je kvaliteta oz. ne-kvaliteta takih obiskov, kar se tiče zdravstvenega dela. Pregled med katerim več otrok skače po ordinaciji, starši izmenoma nizajo vprašanja in opažanja v zvezi z dvema ali celo več otroki, mi pa prav tako izmenično odgovarjamo in pišemo….Vse to sicer gre, a je razumljivo v vseh pogledih veliko slabše, kot če se lahko v miru posvetimo samo enemu otroku in njegovim ali njenim težavam.

Vse to je sicer še čisto sprejemljivo, ko gre za običajne prehlade in malo driske…če pa gre za resnejše zdravstvene težave, pa si otrok zasluži “solo” obisk.

Otroci znajo v nasprotju s splošnim prepričanjem prav lepo razložiti ali pokazati kaj jih muči ( to velja celo za tiste, ki še ne govorijo), če imajo za to le priložnost in jih ne zmoti to kar počnejo bratci in sestrice.

Starši tako tudi veliko lažje vprašajo vse kar jih zanima, poslušajo in si zapomnijo kaj smo povedali.

Vse to velja tudi za preglede pri specialistih kamor otroke napotimo.  Tudi v tem primeru namreč starši radi pokombinirajo termine za več otrok, pa to ni dobro.

Še na nekaj bi rada opozorila. Tudi mali otroci imajo pravico, do zasebnosti in odrasli jim jo moramo zagotoviti. Ni prav, da ob pregledu spolovila, tudi ko gre za mlajše otroke opazuje cela družina. Praviloma naj bo ob takem pregledu navzoč eden od staršev, drugi otroci pa naj počakajo v čakalnici ali če so majhni, pri medicinski sestri.

No ja tudi mimo okužb ne morem. V čakalnicah pred našimi ambulantami se resnično težko izognemo stiku otrok z drugimi bolnimi, kar vodi k zbolevanju tistih, ki so prišli kot zdravi spremljevalci.

V zvezi s tem je seveda bolje, da zdravi otroci ostanejo doma. Sicer pa je takrat, ko otroci niso akutno bolni, pa potrebujejo obisk pri nas, ob naročanju dobro vprašati medicinsko sestro, kdaj pričakuje manj gneče in prilagoditi obisk. Narava dela pediatričnih ambulant je žal taka, da ne moremo predvideti, kdaj bo prišlo poleg naročenih bolnikov, še več akutno zbolelih. Se pa poizkušamo prilagoditi, če se da.