Select menu item

Kar ste še hoteli vprašati….

Kar ste še hoteli vprašati….
  1. Kdaj po okužbah dihal gre lahko otrok v vrtec?

Tega nikakor ne moremo povedati v številu dni, tako, da bi to veljalo za vse otroke!  Mislim, da je za to, kdaj je otrok dovolj zdrav za vrtec še najbolj pomembno to, kar starši sami opazimo. Za vrtec je otrok dovolj zdrav, ko se dobro počuti, je normalno ješč, živahen tako, kot smo ga navajeni in ne potrebuje več počitka, kot običajno.

Ne smemo pozabiti, da je dan v vrtcu za otroka kar dolg in naporen. Prav lahko bi ga primerjali z dnevom v naših službah. Tako da, vprašanje kdaj v vrtec ni le vprašanje, kdaj otrok ni več kužen za druge, ampak predvsem vprašanje, kdaj se toliko dobro počuti, da pester dan v vrtcu sploh zdrži.

 

  1. Katere okužbe dihal so nalezljive?

Odgovor je kratek – vse!  Razlaga pa malo daljša…

Torej kot rečeno nalezljive so prav vse okužbe dihal, tako tiste, ki jih povzročajo bakterije, kot tiste, ki jih povzročajo virusi.

Poti prenosa so različne: kot kapljice, kot aerosol v zraku in v izločkih, to je slini in izcedku iz nosu, ki ga otroci (pa seveda tudi odrasli) nanesejo na igrače in druge površine. Nekateri virusi in bakterije lahko še dolgo ostanejo kužni na površinah.

Dejstvo, ki je pomembno za hitro širjenje predvsem virusnih okužb pa je to, da smo v nekaterih primerih kužni, torej izločamo viruse pred prvimi znaki bolezni.

Prav zato v času, ko je prehladnih bolezni veliko, svetujemo, da se, sploh z majhnimi otroki, izogibate krajev, kjer se zbira veliko ljudi. Vir okužbe so lahko na videz zdravi ljudje.

Enostaven, a zelo pomemben ukrep s katerim sebe in otroke varujemo pred okužbami  je enostaven – temeljito umivanje rok. Igrače naj bodo po možnosti pralne in tudi pogosto oprane!

 

  1. Ali lahko z rednim čiščenjem nosu preprečim vnetje ušes?

Najverjetneje ne.

Vnetje ušes pri otroku resda ni posledica vetra ali tega, da je bil brez kape. Praviloma so otroci najprej prehlajeni, potem pa se okužba iz nosno-žrelnega prostora razširi v srednje uho in povzroči  vnetje srednjega ušesa.

Z rednim čiščenjem nosu sicer izboljšamo prehodnost le-tega in deloma lahko vplivamo na boljše delovanje Eustahijeve cevčice, to je poti, po kateri se okužba seli v srednje uho. Težko pa bi trdili, da na ta način lahko zanesljivo preprečimo razvoj vnetja srednjega ušesa.

Nos očistimo nežno, z nekaj kapljicami fiziološke raztopine in ročno pumpico, večji otroci bodo nos izpihnili sami. Izogibajmo pa se brizganju večjih količin fiziološke raztopine pod pritiskom v nos, saj tako prenos okužbe v srednje uho lahko še spodbudimo.