Select menu item

Pestovanje

Pestovanje

Starši novorojenčkov in malih otrok so zelo pogosto v dvomih glede pestovanja, skrbi jih, da bodo svoje otročke razvadili. Vse te strahove seveda obilno »zalivajo« dobronamerni nasveti z leve in desne, ki pogosto napovedujejo cel kup težav, ki naj bi si jih tako nakopali J….

Naj še enkrat ponovim…s pestovanjem dojenčka ne moremo razvaditi. Razvadimo lahko starejše otroke, če jim kupimo kar si izmislijo in podobno. Dojenčka tako pač ne moremo razvaditi.

Dojenčki in mali otroci telesno bližino staršev pač rabijo. Tako se počutijo varne, sprejete, toplo in udobno jim je ob starših.

Že ko nekako sami pri sebi razčistimo strahove glede pestovanja, nam je lažje in ob tem postanejo bolj umirjeni tudi otroci.

Pogosta težava je, da dojenčka uspavamo v naročju, kjer lepo zaspi, v trenutku, ko pa ga želimo odložiti v posteljico, odpre oči in zajoka. Otrok začuti hladno površino in se seveda v hipu prebudi.

Pomagamo si lahko tako, da otroka uspavamo že zavitega v odejico, ali pa na tanki podlogi s katero ga položimo v njegovo posteljico.

Bom napisala še svojo zgodbico na to temo. Ko sem s starejšim sinom, takrat starim 5 mesecev čakala v prenapolnjeni čakalnici na polikliniki, je jokal, sama sem bila utrujena, naveličana, najbrž mi je bilo na daleč videti, da imam vsega dovolj, ko sem ga že kake 3 ure prenašala po čakalnici…Takrat mi je neka gospa, ki je tudi čakala rekla: bodite veseli, da ga sploh lahko pestujete, moj je star 15 let, pa se ga še dotakniti ne smem več. Takrat sem bila tako slabe volje, da sploh nisem dojela, kaj je rekla…sem se pa potem še zelo mnogokrat spomnila na njene besede in jih tudi staršem pogosto ponovim.

Dejstvo je, da je obdobje, ko svoje otroke sploh lahko pestujemo zelo, zelo kratko…izkoristite ga J