Select menu item

Piki žuželk

 

V vseh letnih časih, še posebej pa poleti se srečujemo s piki vseh vrst žuželk.bee-191629_1280

Le redko gre za težavo, ki bi potrebovala zdravniško oskrbo.

V večini primerov gre za različno velike lokalne reakcije po pikih. Le te spoznamo po rdečini, blagi oteklini in srbenju na mestu pika.

POMOČ: lokalne reakcije po pikih blažimo predvsem s hladnimi obkladki – s hladno vodo omočena plenička, brisača… Ob srbenju lahko dodamo lokalno mazilo ali gel, ki ga dobimo v lekarni, v hujših primerih tudi proti alergijska zdravila, ki jih tudi lahko kupimo v lekarni.

Na nekaterih mestih pa že običajna lokalna reakcija povzroči več težav.

Tako je pri pikih v okolici oči. V teh primerih je včasih zaradi otekline mehkih tkiv okoli oči tudi po več dni oko težko odpreti.

Več težav lahko povzročijo tudi piki v predel dlani in stopal. Tam je, ravno nasprotno koža manj elastična in otekanje povzroča več bolečin, roka oz. stopalo pa lahko povsem otrdita.

Zdravniško pomoč pa moramo piskati takoj, ko gre za pike os, čebel ali sršenov v predel ust, jezika ali žrela. Prva pomoč je tudi tu hlajenje (npr. sesanje kocke ledu, ali zelo hladna pijača..), protialergijsko zdravilo če ga imamo (Flonidan, Claritine, Telfast, Zyrtec, Xyzal..) .scapularis-387181_640

O anafilaktični reakciji na pike žuželk govorimo, če po piku žuželke pride do splošne reakcije. To je izpuščaj po celem telesu, splošna slabost, izguba zavesti,.. V tem primeru pokličemo nujno zdravniško pomoč  na 112.

 

Tudi po pikih klopov je včasih potreben obisk zdravnika. Prisesanega klopa vedno lahko odstranimo sami. Klopa preprosto primemo z nohti ali s pinceto in ga previdno izvlečemo. Včasih  v ranici ostane delček klopa. Le tega lahko pustimo. Zaostali delček klopa se bo odstranil sam, kot mala hrasta ali pa kot drobna gnojna sprememba.

Po pikih klopov moramo biti pozorni na kožne spremembe okoli mesta pika in tudi drugje po koži. Za Boreliozo so značilni obročasti izpuščaji v nivoju kože, ki se pojavijo približno 7-10 dni po piku klopa.

Na možno okužbo s klopnim meningitisom pa govori glavobol, vročina, bolečine v zatilju, otrdel vrat v tednih po piku klopa.

Obe zgoraj navedeni skupini težav potrebujeta pregled pri zdravniku.