Select menu item

Impetigo

Impetigo je najpogostejša bakterijska okužba kože pri otrocih. Glavna sezona za impetigo so topli poletni meseci, ni pa prav redek tudi v drugih letnih časih.

Za običajni impetigo je značilno, da se začne na mestu tako imenovane vstopne poškodbe kože. To je lahko pik insekta, drobna povrhnja rana ali odrgnina, pa tudi poškodbe kože ob nosu zaradi pogostega usekovanja in podobno.

Impetigo je zelo nalezljiv, prenaša se z dotikom, okuženimi predmeti , igračami, brisačami…med prebolevanjem so otroci kužni še vsaj 24 ur po začetku antibiotičnega zdravljenja in toliko časa ne smejo obiskovati vrtca oziroma šole.

Zelo pomembna je poostrena higiena.

Impetigo se začne sprva kot pordel izpuščaj, ki se hitro spreminja v vodene in potem gnojne mehurčke , ki končajo kot hraste.  Le te so lahko različno velike, običajno do premera nekaj centimetrov, lahko pa tudi večje.

Zdravljenje:

Impetigo, ko gre za manjše in manj številčne izpuščaje,zdravimo z antibiotičnimi mazili lokalno, če pa je žarišč več in so po površini večja,  bo pediater otroku predpisal antibiotik v obliki sirupa ali tablet.

Kot rečeno je zelo pomembna tudi dobra higiena priporočamo umivanje rok z antiseptičnimi mili in izogibanje kontaktov, s katerimi bi bolezen lahko širili. V času zdravljenja se otrok ne sme kopati v bazenih.