Select menu item

Vrtec in prehlad

Vrtec in prehlad

 

Ena od mamic me je ob prejšnji objavi vprašala ali prehlajeni otroci smejo v vrtec ali ne… Prehladna obolenja se širijo prav s stikom. Torej prehlajeni otroci ne smejo v vrtec! Bom pa ta odgovor začela na drugem koncu…vedno je namreč govora o tem, da je glavni problem širjenje okužbe na druge otroke in odrasle.

Prvi razlog, da prehlajen otrok ne sme v vrtec je otrokovo slabo počutje. Otrok, ki preboleva virozno prehladno obolenje je utrujen, boli ga glava, morda mišice in sklepi in še kaj. Kar vprašajte bolne odrasle kako se počutijo….dolgo bodo naštevali vse svoje težave…otrokom se ob bolezni ne godi nič bolje, le razložiti ne znajo tako obširno.

Bolan otrok pač težko zdrži celo dopoldne pestrega vrtčevskega dogajanja.

Drug pomemben razlog pa je kot rečeno širjenje bolezni po vrtčevskih skupinah. Otroci, ki se jim cedi iz nosu in oči seveda bogato »delijo« viruse med druge otroke direktno, preko igrač in drugih predmetov.

Vse skupaj seveda ni tako enostavno. Precej težko je zanesljivo ločiti, kdaj je otrok »sveže« prehlajen in kdaj sicer zdrav, a na primer samo kašlja, ker je sluznica dihal še preobčutljiva zaradi prebolele okužbe dihal.

Praktično nimamo merila ali navodila kdaj to natančno je… Nekateri pogumno dajejo navodila v smislu….toliko in toliko dni po povišani temperaturi, ali pa, ko je kašelj že/še  suh/moker  in tako naprej.

Nič od navedenega ni pravo merilo.

Kar se otroka samega tiče, je merilo otrokovo počutje. Otrok se lahko vrne v varstvo takrat, ko se dobro počuti. To je, ko je brez povišane telesne temperature, ko je normalno živahen, normalno ješč in ne potrebuje več počitka, kot običajno.

Vsi vemo, da je to lahko enkrat že dan po tem, ko je bila temperatura še povišana, drugič spet  potrebuje cel teden ali celo več, da si opomore.

Trdno verjamem, da vsak starš ve, kdaj je njegov otrok v »normalni formi« ☺

Mi je pa čisto jasno tudi to, da je včasih lahko govoriti, realne situacijo so pa nekaj drugega.  Tista druga plat…stiska staršev ob akutno zbolelem otroku, napovedanem nujnem sestanku, nezmožnosti na hitro organizirati drugo varstvo…V takih primerih kdo hitro zamiži in v stiski porine otroka v roke vzgojiteljici in upa, da ga ne bodo poklicali v službo…

Iz lastnih izkušenj staršem vedno priporočam, da si vsaj za tiste “mejne” situacije, ko je otrok sicer že boljši, a še vedno ne “čisto dober” že vnaprej organizirajo kakšno prijazno in zanesljivo alternativno varstvo. To seveda ni vedno lahko, a se da…Je vredno časa in napora, ki ga investiramo, saj sebi in otrokom prihranimo marsikak težek trenutek in stres in se tudi lažje posvetimo delu, če vemo, da je za otroke dobro poskrbljeno.

Ko pa so otroci akutno bolni, si pa seveda zaslužijo ob sebi enega od staršev.

Torej še enkrat, otroci, ki imajo povišano telesno temperaturo, tisti ki se jim cedi iz nosu in oči res niso za v vrtec, tako zaradi njih samih, kot zaradi drugih otrok.

Malo v tolažbo še ….čeprav se včasih zdi, da obdobja, ko otroci kar naprej zbolevajo ne bo nikoli konec…a seveda bo..hitreje, kot si mislite…ne bo dolgo, ko boste skoraj pozabili, da je bilo 🙂 🙂