Select menu item

Torzija testisa – Ali kaj pogosto pozabimo povedati staršem dečkov…

Torzija testisa – Ali kaj pogosto pozabimo povedati staršem dečkov…

 

Torzija testisa je pravo urološko urgentno stanje, ki bi ga starši morali poznati! Spregledana torzija namreč že v nekaj urah vodi v izgubo testisa.

Za kaj torej gre?

Normalno testisa nekako »visita« rahlo pritrjena na steno mod. Do testisa vodi snop žil, ki ga oskrbuje s krvjo. Lahko pa se zgodi da se testis v modih zavrti. Žile, ki ga prehranjujejo se zadrgnejo do te mere, da se pretok krvi popolnoma ustavi. Tako lahko pride do nepopravljive poškodbe tkiva in testis že v nekaj urah odmre. Temu stanju pravimo torzija testisa.

Razen torzije celega testisa poznamo tudi torzije nekaterih drugih manjših struktur, ki na srečo niso tako nevarne.

Do torzije testisa sicer lahko pride kadarkoli v življenju moškega, najpogosteje pa se to zgodi v otroštvu in dobi odraščanja, zato je zelo pomembno, da starši to vedo.

Pri torziji testisa otroka v modih zelo boli, lahko je hudo prizadet, bruha. Moda so lahko otekla, pordela, boleča na potip.

Ko opazimo karkoli od naštetega je treba otroka TAKOJ peljati na pregled. Takoj pomeni takoj!…torej ne zjutraj ali v ponedeljek…..

Pri torziji testisa res odloča čas. V začetni fazi je namreč testis še mogoče rešiti, kasneje pa ne več. Zdravljenje torzije je kirurško.

Posebej pozorni moramo biti pri najstnikih, saj jih je včasih sram in za težavo ne želijo povedati!

Bom kar posplošila, če deček katerekoli starosti potoži, da ga boli karkoli v predelu spolovila sodi na pregled k zdravniku in to čimprej. Lahko gre seveda tudi za nekatera vnetja, okužbo sečil, parafimozo (»zataknjeno« kožico glavice penisa) in še nekatera druga stanja.