Select menu item

KLOPI

KLOPI

 

S soncem, pomladnimi rožicami in dolgimi sprehodi  se oglasijo tudi klopi in bolezni in skrbi povezani z njimi. Te male komaj vidne živalice mnoge odvrnejo od nabiranja borovnic in gob…

Klopi prenašajo sicer več bolezni, vendar se v našem okolju bojimo predvsem klopnega meningoencefalitisa in borelioze.

Na kratko – klopni meningoencefalitis je virusna bolezen in specifičnega  zdravila zanj ne poznamo, imamo pa cepivo. Pri boreliozi je pa ravno obratno – povzročajo jo bakterije – borelije. Okužbo lahko zdravimo z antibiotiki, nimamo pa cepiva.

Klopov je v naših gozdovih in na naših travnikih več vrst, vendar je za praktično uporabo njihovo poznavanje in razlikovanje pravzaprav čisto nepomembno. Z okužbami, ki jih prenašajo klopi je namreč tako, da moramo nanje misliti,  ravnati tako, da se kolikor je to mogoče zavarujemo in da jih, če že do njih pride, pravočasno prepoznamo.

Odvisno od vremenskih razmer, lahko prvi klopi »pokukajo na plano« že v januarju ali februarju. Sezona pa traja do začetka zimskega mraza. V našem okolju je to skorajda celo leto. Klopov je sicer res največ v gozdu, lahko jih pa dobimo tudi na travnikih, poljih in celo na domačih vrtovih. Tako, da nas žal samo izogibanje nabiranja borovnic in gob ne zavaruje.

Pomembno je, da otroku po prihodu domov pregledamo kožo, ga stuširamo in zamenjamo obleko. Obleko v kateri je bil otrok v naravi vselej operemo, saj se klopi radi zadržijo na njej in se lahko prisesajo tudi kasneje.

Sicer velja, da je več možnosti za prenos okužb, če je klop prisesan dlje časa, a nam statistika tu ne pomaga prav dosti. Okužba je mogoča tudi po zelo kratkem času.

Klopa lahko vedno odstranimo sami. Klopa enostavno primemo in izvlečemo. Ne skrbimo, če morda v ranici ostane delček klopa. Običajno telo droben tujek odstrani samo ali kot suho hrastico, ali pa kot droben mazoljček.

Ob izletih v naravo uporabimo repelente.  Pozorni pa moramo biti pri uporabi agresivnih  repelentov pri zelo majhnih otrokih. Za dojenčke in majhne otroke uporabimo le take, ki so zanje primerni.

Okužba z virusom  klopnega  meningoencefalitisa poteka navadno v dveh fazah. Prva, ki se razvije približno teden po okužbi je gripi podobna, v drugi, ki jo lahko pričakujemo približno tri tedne po prvi, pa se razvijejo znaki vnetja možganskih ovojnic in  možganovine. Glavobol, otrdelost tilnika in hrbta, v hujših primerih tudi krči, motnje delovanja možganov.

Proti klopnemu meningoencefalitisu  otroke in sebe lahko cepimo. Cepljenje je samoplačniško, cepimo pa lahko otroke starejše od enega leta. Cepivo je varno in učinkovito. Praviloma cepimo prva dva odmerka v razmaku enega do treh mesecev, tretjega  pa 5 do 12 mesecev po drugem. Prvi obnovitven odmerek sledi čez 3 leta, naslednji pa potem na 5 let.

Ob začetku cepljenja se včasih odločimo tudi za t.i. pospešeno shemo. S cepljenjem lahko začnemo kadarkoli tekom leta ( torej ne samo pozimi).

Kot rečeno za zaščito pred boreliozo cepiva nimamo, lahko pa bolezen učinkovito zdravimo z antibiotiki. Daleč najpogostejši znak za boreliozo so obročasti izpuščaji na mestu pika klopa. T.i. eritema migrans se največkrat razvije 7 do 10 dni po ugrizu klopa, vendar se na to pravilo ne moremo kaj prida zanašati. Borelijske eriteme neredko najdemo tudi brez podatka o predhodnem ugrizu klopa. Pri pregledovanju kože otrok moramo biti posebej pozorni tudi na rob lasišča, saj so to mesta, kjer klope in tudi kožne spremembe težje opazimo.

Med težje in resnejše oblike bolezni sodijo zgodaj razsejani eritemi, to je, ko je eritemov že v začetku več, ali pa so na mestih stran od mesta ugriza klopa, prizadetost obraznega živca in druge prizadetosti živčevja. Borelijska okužba se lahko pokaže tudi z drugimi manj pogostimi znaki.

Pri klopih ni enotne in še manj enostavne rešitve. Tudi če se cepimo in če cepimo svoje otroke proti klopnemu meningoencefalitisu, se moramo še vedno zaradi borelioze obnašati kot, da se nismo…to je po prihodu iz gozda oz. travnika moramo otroke in sebe stuširati in preobleči v čisto obleko. Kožo moramo pregledovati, da najdemo morebitne še ne prisesane ali pa že prisesane klope in da pravočasno opazimo za borelijsko okužbo značilne obročaste izpuščaje.

Ne glede na klope želim vam in vašim otrokom čim več lepih dogodivščin v naravi.