Select menu item

Mamice prosim jejte!

Mamice prosim jejte!

To v posvetovalnici za dojenčke rečem ničkolikokrat. Ko sem v tokratni izdaji Odprte kuhinje prebirala sestavek o prehrani  nosečih in doječih mamic, me je kar streslo. Tisto, kar vidim v praksi je namreč popolnoma tako, da ne rečem še hujše, kot so ugotovili v raziskavi o prehrani nosečih in doječih mamic… Mlade mamice so zaradi obupnega strahu pred krči pri dojenčkih praktično podhranjene. Ne kalorično, pač pa zagotovo podhranjene  kar se tiče sveže hrane, sadja in zelenjave, pa še česa. Nekatere mamice se na priporočilo kdovekoga ( saj pogosto že ne vedo več, kdo je kaj odsvetoval), da bi otroka zavarovale pred alergijami, že v nosečnosti izogibajo mleka, jajc in oreškov. Po porodu pa tej dieti dodajo še vse sadje in zelenjavo…

Pa vse na vprašanje ali so v porodnišnici vse to dobile in jedle, odgovorijo pritrdilno…Na naslednje vprašanje, zakaj tako pestre prehrane ne uživajo doma, pa samo zmignejo z rameni…

Naše telo ne čara! Velike večine hranilnih snovi ne ustvarja iz zraka in vode. Pojesti jih moramo! Tudi raznorazni prehranski dodatki niso nadomestilo za zdravo prehrano.

Pa še nekaj…zdrava prehrana ni le seštevek kalorij in priporočenih količin raznih kemičnih snovi…zdrava prehrana je tudi tisto, kar radi jemo, kar radi kuhamo in pri čemer uživamo!

Čas z dojenčkom in malim otrokom je seveda posebej naporen, brez spodobne, pestre in dobre hrane ne gre. Neustrezna hrana se prej ali slej konča s slabim počutjem.

Dojenčkovi  krči so le redko povezani s prehrano doječih mamic. Dojenčkove krče imajo tudi dojenčki, ki jih starši hranijo le s kupljenim adaptiranim mlekom.

Dokazali so, da z dieto v nosečnosti ne moremo preprečiti razvoja alergije pri bodočem otroku. Dieta pri noseči mamici je upravičena le, če jo zaradi svoje alergije potrebuje sama. Pri doječih mamicah pa svetujemo dietno prehrano, če je na hrano alergična mamica sama, ali pa če ugotovimo ali  sumimo, da je na kakšno vrsto hrane ( najpogosteje kravje mleko in jajca) alergičen otrok. Vse ostale mamice pa potrebujejo pestro, raznovrstno in okusno prehrano. Tako je čas z dojenčkom zagotovo lepši in bolj zdrav za mamico in otroka ( pa tudi za očka…).