Select menu item

Trebušni krči pri dojenčkih

Trebušni krči pri dojenčkih

 

Že misel na krče, mnoge mlade starše skrbi že vnaprej. Dejansko ima omembe vredne krče relativno malo otrok. Statistika pravi od 5 do 30 odstotkov. Že tako velik razpon prizadetih otrok kaže, da so stvari okoli krčev pri dojenčkih precej nedorečene.  Vsi  pa vemo, da nekateri dojenčki krče pač imajo. Zakaj je temu tako, pa je precej zavito v meglo…

Krče oziroma kolike dojenčkov lahko opišemo tako, da gre za epizode hudega joka, ki se pojavljajo praviloma med 3 tednom starosti in dopolnjenim tretjim mesecem, večinoma popoldan oziroma proti večeru. Časovno seveda kolike ne nastopajo pri vseh otrocih enako. Ob epizodah joka se otrok napenja, nogice trdo iztegne ali pa krči in ima prav trpeč izraz na obrazku.

Otroci so sicer zdravi, ješči, lepo napredujejo in so izven epizod, ko se pojavljajo krči, dobro razpoloženi. Dejansko ne vemo natančno zakaj do trebušnih  krčev pri dojenčkih sploh pride. Zelo verjetno gre za prepletenost različnih dejavnikov.

Vsekakor jih pa s prehrano samo zelo težko pojasnimo, saj imajo trebušne krče tako dojeni otroci,  tisti, ki jih hranimo samo z adaptiranim mleko in tisti na raznih kombinacijah teh dveh vrst prehrane…

Hrana doječe mamice je precej anekdotičen vzrok za krče dojenčkov, prav tako kapljice vitamina D.

Zelo redko lahko uživanje neke hrane zanesljivo povežemo s pojavom krčev pri dojenem otroku.

Trebušni krči pa se pri dojenčku s svojimi znaki lahko prekrivajo tudi z nekaterimi drugimi težavami. Še najbolj pogosto z alergijo na kravje mleko ali jajca. Dojenček lahko joka, ker je lačen ali pa obratno, ker je preveč nahranjen. Na druge razloge nas opozarja tudi bruhanje ( ne polivanje), krvavkaste primesi v blatu, kakršna koli prizadetost otroka, ki je prisotna tudi izven časa, ko ima otrok krče.

Pozorni moramo biti na to, ali dojenček primerno pridobiva telesno težo in se tudi sicer normalno razvija.

Za lajšanje trebušnih krčev je naprodaj cela vrsta različnih zdravil, zelišč, posebnih vrst adaptiranega mleka in še kaj. Lahko poskusimo s probiotiki. Za najbolj učinkovite so se izkazali tisti z L. Reuteri. V hujših primerih je bolje obiskati otrokovega pediatra , kot pa, da bi se na lastno pest lotevali kakšnih drugih ukrepov.

Če ima dojenček daljše epizode krčev in joka je pomembno, da se mamica ali očka, ki otroka pestujeta in tolažita ne izčrpata. Otročka naj vsaj za kratek čas v naročje vzame kdo drug, da si tisti, ki ga sicer tolaži, odpočije. Dojenčkom s krči pogosto odleže, če jih pestujemo v trebušnem položaju preko roke, včasih pomaga nežna masaža trebuščka, nekaterim odleže ob kopanju, drugim spet, če jih odpeljemo na sprehod..…

Še enkrat…vedno, tudi če je za krče običajna ura, pomislimo tudi na tiste morebitne bolj pogoste razloge za otrokov jok…morda je lačen?, se je preveč najedel?, je zaspan?, polulan?, mu je vroče?, ga zebe?..

Vedno pomislimo tudi nase. Mirna starša jokajočega otroka lažje potolažita. Naj, kot rečeno otroka vsaj za nekaj minut  tolaži kdo drug, pomaga pogovor z drugimi starši v enakih težavah.

Dejstvo pa je, da gre za prehodno težavo, ki  res traja le kratek čas. Zelo malo dojenčkov in seveda njihovih staršev ima krči več težav. Zelo bojijo se jih pa mnogi…tako da, po izkušnjah, pravzaprav več skrbi  povzroči strah pred krči, kot pa le-ti sami.