Select menu item

Bose noge – zdrava stopalca

Bose noge – zdrava stopalca

 

Ena kratka za tople dni – no pa ne samo za tople dni, kar za vedno. Otroci naj čim več hodijo bosi. Prihajajoči topli dnevi so kot nalašč za to, da otrokom ( in sebi) končno sezujemo nogavičke in čevlje in jih spodbudimo, da čim več hodijo bosi.

Bosonoga hoja je namreč daleč najboljša naravna telovadba za stopala in po naravni poti spodbuja razvoj zdravega, pravilno oblikovanega stopala.

Ko hodimo po neravni podlagi, se mišice in vezi v stopalih krepijo in tako omogočajo pravilen razvoj lepega stopalnega loka in s tem prožnega funkcionalnega stopala. Poletje je za to idealen čas, čeprav naj bi tudi sicer čim več hodili bosi. V zimskem času naj zato vsaj doma copate nadomestijo hodilne nogavičke.

Včasih je veljalo, da morajo otroci nositi t.i. »trdo ortopedsko« obutev, da bodo imeli pravilno oblikovana stopala. Danes svetujemo ravno nasprotno. Obutev naj bo mehka, udobna, tako, da tudi v hladnejših letnih mesecih omogoča aktivnost mišic in vezi stopala. Kot rečeno pa, če je le mogoče naj bodo otroci, kadar temperature to omogočajo bosi!

Pravilno razvito, funkcionalno stopalo je namreč pomembno za dobro mehaniko gibanja celega telesa in varuje pred številnimi težavami gibal v odrasli dobi.

In še to – ne bojte se, da se bodo otroci zaradi bosih nog prehladili – narava nas je opremila za gibanje bosih nog – ljudje se, če se ozremo nazaj obuvamo pravzaprav kratek čas.

V poletnem času moramo biti pozorni bolj na to, da tla niso prevroča ( asfalt v poletni vročini, temna razgreta mivka in kaj podobnega).