Select menu item

Smrkavčki  in »navaden prehlad«….

Smrkavčki  in »navaden prehlad«….

Izraz smrkavec ni padel z neba, pač pa označuje obdobje v zgodnjem otroštvu, ko so pač prehladna obolenja zelo pogosta. Tako »po knjigah« naj bi povprečni  mlajši predšolski otroci zaradi prehladnih obolenj zboleli kar 10-11 krat na leto! Če to pomnožimo s sedem do deset dni, kolikor traja običajen prehlad, vidimo, da imajo lahko otroci kar lep del leta svečko pod nosom in upravičeno ime »smrkavec«. To pa seveda ne pomeni, da so ti otroci četrtino leta »bolni«….s tisto svečko pod nosom so večino časa ravno tako živahni, ješči in veseli, kot sicer…

Čisto malo teorije prehlada: vnetja zgornjih dihal skoraj brez izjeme povzročajo virusi. Cel spisek je teh, ki jih lahko najdemo, kot povzročitelje prehlada. Do prehladnega obolenja ne pride zaradi bivanja na svežem, čeprav hladnem zraku, ampak zaradi okužbe z enim od virusov, ki te okužbe povzročajo.

Najpogosteje gre za izcedek iz nosu, »zamašen« nos, kihanje, boleče grlo, kašelj, lahko tudi glavobol, povišano telesno temperaturo in slabo počutje. Za izcedek iz nosu je značilno, da je sprva obilen, voden, potem pa se zgosti in postane sivo-zeleno obarvan, kar si nekateri zmotno razlagajo, da postane gnojen…Vse skupaj traja približno 7 do 10 dni.

Na dolžino bolezni  pošteno rečeno, ne znamo vplivati. Običajno je prvih nekaj dni bolj »zoprnih«, potem, pa se vse skupaj počasi umiri.

Tisto kar pa lahko naredimo, pa je lajšanje težav, ki jih imajo prehlajeni otroci. Nos očistimo večkrat dnevno. Posebej pozorni moramo biti pri dojenčkih, ki se dojijo ali se hranijo po steklenički, saj z zamašenim noskom ne morejo dihati in sesati ob enem. Enako velja, da moramo nosek očistiti pred spanjem.

V nos ne brizgajmo večjih količin fiziološke raztopine! Nekaj kapljic fiziološke raztopine pomaga razredčiti izcedek v nosku, da ga lažje odstranimo. Izcedek iz nosu posesamo čim bolj nežno, z različnimi pripomočki. Osebno se mi zdijo še najboljši navadni ročni balončki, ki jih stisnemo in s podtlakom nežno posesamo izcedek. Temeljitejši so seveda razni  »motorizirani« pripomočki, a ti pogosto  zelo vznemirijo otroke in nos je ob joku v trenutku spet poln….

Na zelo trhlih temeljih je tudi prepričanje, da lahko z zelo pogostim čiščenjem nosu preprečimo vnetja srednjega ušesa…

V resnici ne vemo kdaj in pri katerem otroku se bo navaden prehlad sprevrgel v vnetje srednjega ušesa, okužbe spodnjih dihal, bronhiolitis, pljučnico…Pomembno je, da otrokovo počutje pač spremljamo. Zelo trdno sem prepričana, da starši lahko opazimo in vemo, kdaj se otrok slabo počuti.

Če torej ob prebolevanju prehlada opazimo poslabšanje otrokovega stanja, je seveda čas za obisk pediatra.

Večinoma pa prehlade prebolevajo otroci relativno zlahka. Potrebujejo kot rečeno le čiščenje nosu in dovolj tekočine.

Če se otrok dobro počuti tudi ni prav nobenega razloga za to, da bi ga zadrževali v zaprtih prostorih. Malo svežega zraka bo izboljšalo počutje tudi ob prehladu.