Select menu item

Kaj je in kaj ni »od cepljenja«…

Kaj je in kaj ni »od cepljenja«…

Tole moje današnje pisanje je spodbudila mamica, ki me je poklicala tik pred koncem petkove ambulante. Njeno deklico sem tri dni pred tem cepila v posvetovalnici. Od takrat je bila nahodna, imela je povišano telesno temperaturo in kašljala. Na pregled je ni pripeljala prej, ker je menila, da je vse našteto posledica cepljenja….Deklica je bila sicer povsem neprizadeta, dobre volje, vendar močno prehlajena.

Tole pišem, da še enkrat spomnim, kaj načeloma lahko povezujemo s cepljenjem in kaj ne.

Čeprav na forumih, ki pišejo sestavke proti cepljenju, lahko preberemo »vse živo«, dandanes po cepljenju res zelo, zelo redko pride do kakršnih koli težav. Po cepljenju  lahko pričakujemo nekoliko povišano telesno, razdražljivost ali lokalne reakcije na mestu vboda. Prvo dvoje nekako v 24 urah po cepljenju, lokalne reakcije pa tudi kasneje. V praksi pa še te, tako imenovane »bolj pogoste« težave, vidimo res redko…

Nikakor pa otrok zaradi cepljenja ne kašlja in smrka…Enako velja za vse povišane telesne temperature, ki trajajo več kot 24 ur po cepljenju. To pa so največkrat znaki okužb, ki seveda lahko neodvisno od cepljenja  nastopijo sočasno ali pa neposredno po cepljenju. V teh primerih pa otroci potrebujejo pregled pri pediatru, če so seveda prizadeti.

Pa tudi sicer, sem vsaj sama vesela (pa mislim, da to velja za vse pediatre),  da me starši pokličejo, če ima otrok po cepljenju kakršno koli težavo. V resnici pa so te težave, kot rečeno, zelo, zelo redke.

Po drugi strani, pa je zgodnje otroško obdobje v življenju tisto, ko prebolimo daleč največ najrazličnejših, večinoma virusnih okužb. Tako, da se kar pogosto zgodi, da obiski v posvetovalnici in najrazličnejša cepljenja lahko sovpadejo z okužbami.  Otroci v tej starosti niso zaman poimenovani »smrkavci«…Pa izvor tega izraza sega daleč pred čas, ko smo otroke začeli cepiti….Pa vsi, ki potujete pa svetu veste, da je malih smrkavčkov vsepovsod dosti. Tudi v delih sveta, ki si zaščite otrok s cepljenjem, sploh ne morejo privoščiti…