Select menu item

“Bojne rane” – kaj z njimi..

“Bojne rane” – kaj z njimi..

 

Vsako otroštvo je opremljeno z večjo ali manjšo količino raznoraznih poškodb.

Bom napisala nekaj navodil  kako z najpogostejšimi.

Pa začnimo kar kronološko…pri večini otrok so prve poškodbe tako imenovane buške, ki jih otroci naberejo po vseh vogalih, ko se začne njihov svet širiti v prostor, to je takrat, ko se začnejo plaziti in kasneje hoditi.

Pri buškah ali udarninah najbolje pomagamo s hladnimi obkladki. S hladom ne pretiravamo. Predvsem, ko gre za buške pri zelo majhnih otrocih, povsem zadostuje s hladno vodo omočena plenička s katero nežno pohladimo mesto poškodbe. Pri večjih otrocih in najstnikih seveda lahko uporabimo več hladu v obliki hladilnih blazinic in podobnega. Hladilne blazinice vedno ovijemo v suho tkanino, saj sicer lahko povzročimo ozebline! Previdni moramo biti pri hlajenju udarnin v področju obraza in glave, saj to pri otrocih včasih sproži glavobol.

Pri malo večjih otrocih pa se začnejo poškodbe številka 1 celega otroštva, to so najrazličnejše odrgnine. Večina odrgnin se zgodi na prostem, to so padci pri teku, z rolerji, kolesi, rolko. Seveda kot nalašč po asfaltu, makadamu ali celo blatu… Odrgnine moramo najprej sprati pod čisto tekočo vodo. Povrhnje odrgnine lahko preprosto temeljito umijemo s tekočim milom in vodo. S tem, ko iz rane in kože v okolici temeljito očistimo nečistoče, smo opravili veliko večino dela in zdravljenja. Tako namreč v veliki meri preprečimo okužbe, ki sicer praviloma spremljajo te poškodbe. Čista odrgnina se v večini primerov lepo posuši in v nekaj dneh zaceli. Če so odrgnine večje in globlje, je bolje, da poškodbo pregleda  in oskrbi zdravnik. Pri vseh poškodbah, kjer je poškodovana koža je potrebno preveriti  ali je otrok ustrezno s cepljenjem zaščiten proti okužbi s tetanusom! Če v dneh po poškodbi opazimo izcedek iz rane ali otekanje in rdečino v okolici rane, otrok potrebuje pregled pri zdravniku.

Pri otrocih vseh starosti seveda niso redke razpočne rane vseh lokacij in dimenzij. Po pogostnosti visoko vodijo razpočne rane na glavi, obrazu. Zadevanje ob mize, vratne okvire, rob postelje, radiator in tako naprej je posledica marsikatere živahne otroške igre. Razpočne rane pogosto obilno krvavijo. Nekatere majhne razpočne rane  lahko oskrbimo sami,  sicer pa je za razpočne rane bolje, da jih pregleda in oskrbi zdravnik. To še posebej velja, ko gre za rane na obrazu ( zaradi brazgotin ) in tiste na rokah ( zaradi možnosti poškodbe funkcije roke). Razpočne rane mora zdravnik videti čim prej, saj je za optimalno oskrbo pomembno, da rano, če je potrebno kirurško oskrbimo v prvih urah po poškodbi. Z razpočno rano torej ne čakamo npr. do naslednjega dne… Rano sterilno pokrijemo, rahlo povijemo s povojem in odidemo v dežurno ambulanto.  Otroku lahko damo zdravilo proti bolečini. Večino večjih razpočnih ran je potrebno zašiti, manjše pa lahko oskrbimo tudi s kirurškim obližem. Tudi pri razpočnih rana ne pozabimo preveriti, kako je z zaščito proti tetanusu.

Opekline, na srečo večinoma manjše in bolj povrhnje so naslednja pogosta poškodba v otroštvu. Otroci se pogosto dotaknejo vročih predmetov ali pa se polijejo z vročo tekočino. Če se otrok polije z vročo tekočino preko obleke jo moramo hitro, a previdno odstraniti, saj vroča tekočina v tkanini akumulira toploto in poglobi poškodbo. Opeklino takoj začnemo hladiti. Hladimo najbolje pod čisto tekočo hladno vodo. Hladimo vsaj 10 minut, še bolje pa do 30 minut. Previdni  pa moramo biti, ko gre za večje površine in majhnega otroka, saj lahko s hlajenjem otroka tudi podhladimo! Opekline sterilno pokrijemo in odpeljemo v dežurno ambulanto. Otroku po potrebi damo zdravilo proti bolečini.