Select menu item

Celiakija

Celiakija

 

Vprašanje mamice glede diagnostike v zvezi s celiakijo, pri najstniku z nepojasnjenimi prebavnimi težavami, utrujenostjo, negativnimi krvnimi testi glede celiakije in svetovanimi endoskopskimi preiskavami.

Za celiakijo danes vemo, da je ena najbolj spregledanih kroničnih bolezni  prebavil, po drugi strani je pa danes zelo moderna prehrana brez glutena kar tako, ki pa, tako kot vse diete, kaj lahko zelo osiromaši otrokovo prehrano.

Zelo pogosto se celiakijo zamenja za alergijo na pšenico, pa tudi za kakšne funkcionalne motnje črevesja in še kaj…Torej tisto…«takoj, ko poje kos kruha ali makarone, ga začne zvijati po trebuhu«…to  ni celiakija.

Celiakija je bolezen ki sicer prizadene prebavila, vendar so znaki, ki jih lahko opazimo zelo raznovrstni. Jasne težave s strani prebavil pravzaprav niso zelo pogoste ali pa vsaj ne stalne.  Velikokrat najdemo slabokrvnost, bolečine v sklepih, razne težave s kožo, depresijo, težave z zanositvijo… Zelo pomemben razlog za aktivno iskanje celiakije pa je ta, da vemo, da se ob nezdravljeni celiakiji zelo poveča možnost malignih obolenj prebavil. Zdravljenje je lahko rečemo enostavno, ali pa tudi ne…Do življenjska stroga dieta brez glutena!

Ravno zato, ker gre za dieto, ki se je mora bolnik strogo držati celo življenje, je zelo pomembno, da je diagnoza natančna in nedvoumna.

Diagnostiko je potrebno izpeljati pri vseh z znanim bolnikom s celiakijo v ožji družini in pri vseh, pri katerih zaradi bolezenskih težav sumimo, da bi lahko šlo za celiakijo. Celiakijo najdemo pogosto tudi pri bolnikih, ki se zdravijo zaradi kakšne druge avtoimune bolezni, kot so diabetes, revmatoidni artritis, težave s ščitnico in podobno.

Diagnostika celiakije je večstopenjska. Opravi se lahko krvne teste, iščemo značilna protitelesa, z endoskopsimi preiskavami ( kolonoskopija in gastroskopija) pregledajo izgled sluznice prebavil in odvzamejo delčke za natančno histološko preiskavo. Genske preiskave pa razkrijejo dedno obremenjenost s celiakijo. Začetno diagnostiko seveda lahko opravi izbrani pediater ali osebni zdravnik, dokončno pa praviloma vedno gastroenterolog.

Mamica, ki se je name obrnila s tem vprašanjem, je bila v dvomih prav glede endoskopskih preiskav. Pri otrocih te preiskave praviloma vedno opravijo tako, da jih za kratek čas »zaspijo«, tako, da zanje endoskopske preiskave resnično niso obremenjujoče in se jih ni treba bati. Če torej gastroenterolog za pojasnitev težav predlaga tako preiskavo, jo je seveda smiselno opraviti, saj z drugimi preiskavami ( ultrazvok, CT, magnetna resonanca…) nimamo vpogleda kakšno je stanje sluznice p