Select menu item

Uvajanje mešane prehrane

 

V prvih mesecih je mleko, to je dojenje ali pa adaptirano mleko dojenčkova glavna hrana.baby-655365_1280

Po dopolnjenem  4. mesecu pa v otrokovo prehrano začnemo počasi uvajati mešano prehrano.

Pomembno je, da z uvajanjem ne hitimo. Po eno novo živilo uvedemo vsakih nekaj dni, tako da se ga otrok lahko navadi in da lahko opazimo, če ima s katerim od živil težave.

Začnemo praviloma s sadjem in zelenjavo, potem dodamo žitarice ( pšenični izdelki pred dopolnjenim 6. mesecem starosti)  in kasneje postopno še druga živila. V prvem letu tako otroku lahko ponudimo praktično  vso hrano.

Edino živilo, ki ga nove evropske smernice v prvem letu še odsvetujejo, je med – zaradi možne okužbe z botulinusom.

Glede navadnega, ne adaptiranega  kravjega mleka, pa velja, da ga sicer lahko uporabljamo pri pripravi hrane, vendar ga do dopolnjenega prvega leta otroku ne ponujamo kot pijačo ( npr. večerna steklenička).

Slovenska priporočila glede uvajanja mešane prehrane pa dodatno priporočajo uvajanje jajčnega rumenjaka šele po 6 mesecu in beljaka po 12 mesecu.  Ribe po 6. mesecu, ostale morske sadeže pa šele  po dopolnjenem 12 mesecu.

Ni dokazov, da je bolje uvajati  le kuhano sadje oz. zelenjavo.

Glede možnosti razvoja alergij ni razlike med navadnim mlekom, navadnimi adaptiranimi vrstami mleka ( Aptamil, Beba, Hipp, Novalac, Humana…)  in fermentiranimi mlečnimi izdelki ( jogurt, skuta, sir).

broccoli-767693_1280So pa fermentirani mlečni izdelki načeloma lažje prebavljivi.

Jedi, ki jih pripravimo za dojenčka le blago začinimo in jih pripravljamo brez praženja, cvrtja, prežganja ipd.

Mešana prehrana pri nekaterih dojenčkih, ki jih novi okusi bolj navdušijo, hitro nadomesti večji del sicer mlečne prehrane. Otroci, ki pa nad drugačno vrsto prehrane niso najbolj navdušeni, lahko še dolgo zavračajo skoraj vse razen mleka. Zrastejo pa oboji in mešane prehrane se sčasoma navadijo vsi, tako, da so skrbi glede tega večinoma povsem odveč.

Ob uvajanju mešane prehrane ima seveda prednost doma, sveže pripravljena hrana, ni pa potrebno glede tega preveč komplicirati. Otroška prehrana ni nobena posebna znanost. Prepričana sem, da mamice in očki znajo presoditi, kaj je lahka, za majhnega otroka primerno pripravljena hrana.