Select menu item

Bronhiolitis

 

6058

Okužbe dihal

Bronhiolitis je najpogostejša okužba spodnjih dihal pri majhnih otrocih.

Večinoma gre za virusno okužbo , ki povzroči  vnetje v malih dihalnih poteh. Najpogosteje dokažemo okužbo z respiratornim sincicijskim virusom, približno tretjino okužb pa povzročijo drugi virusi.

Pri veliki večini otrok gre za blago okužbo.

Bronhiolitis najbolj ogroža majhne otroke, ker so njihove dihalne poti  ozke, tako, da otekanje stene bronhov  lahko kritično zoži svetlino. Dojenčki in mali otroci ne zmorejo dolgotrajnega povečanega napora ob dihanju. Dodatno težavo pa predstavljata tudi odklanjanje tekočine in sluz v nosu.

Najbolj ogroženi so majhni otroci, zlasti do 6 meseca starosti, od teh pa prav posebej nedonošenčki, otroci, ki so bili rojeni z nizko porodno težo,  tisti ki imajo prirojene bolezni srca in dihal in otroci mamic kadilk.

Nekateri , na srečo le redki otroci (približno 2% ), ob prebolevanju potrebujejo zdravljenje v bolnici in dodatek kisika.

Kot rečeno gre pri bronhiolitisu za virusno okužbo. Antibiotično zdravljenje zato ne pomaga, razen ko gre za komplikacijo z dodatno bakterijsko okužbo.

Inhalacije z zdravili, ki širijo dihalne poti so le redko zares uspešne in jih zato po novih priporočilih pri večini otrok ne uporabljamo več.

Ob težjem poteku bolezni potrebujejo otroci dodatek kisika in jih zato sprejmemo v bolnišnico.

Inkubacija traja 2 do 5 dni, bolezen se običajno začne kot večina prehladnih bolezni z nahodom, kašljem in povišano telesno temperaturo. Težave se v nekaj dneh z gornjih dihal preselijo na pljuča, prizadenejo drobne dihalne poti in včasih celo ogrozijo dihanje.

Znaki težje bolezni so:

 • Nizke vrednosti kisika v krvi, to je pod 92% izmerjeno s pulznim oksimetrom
 • Povečan napor pri dihanju
 • Odklanjanje tekočine

Bistvo zdravljenje bronhiolitisa je:

 • Čiščenje nosu
 • Zniževanje previsoke telesne temperature
 • Skrb da otrok dovolj pije
 • Opazovanje morebitnega povečanega napora pri dihanju
 • Dodatek kisika po potrebi

Znaki povečanega napora pri dihanju:

 • Povečana frekvenca dihanja (glej tabelo)
 • Izdatno dihanje s trebuščkom
 • Ugrezanje medrebrnih prostorov in juguluma (jamica pod vratom)
 • Dviganje ramic pri dihanju

Če opazimo zgornje znake, potrebuje otrok pregled pri zdravniku!

Kot rečeno, pri veliki večini otrok vendarle bronhiolitis poteka blago in otroka ne ogroža. Pozorni pa moramo biti na znake težje oblike bolezni. V tem primeru mora otroka z bronhiolitisom pregledati zdravnik.

Girl Playing At Being A Doctor

Bronhiolitis

Preventiva:

Zelo učinkovite preventive seveda za prehladne bolezni ne poznamo.

V veliki meri pa širjenje okužbe z respiratornim sincicijskim virusom in drugimi virusi, lahko omejimo s pogostim in temeljitim umivanjem rok. Virusi namreč na površinah ostanejo kužni še nekaj ur!!!

Otroke varujemo pred stikom s cigaretnim dimom, ki je dokazano povezan s težjimi oblikami bolezni in pogostejšimi ponovitvami.

Zlasti v hladnih letnih mesecih se izogibamo  prostorov, kjer je veliko ljudi in s tem prenos okužb večji.

 

 

Nekaj pogostih vprašanj v zvezi z bronhiolitisom:

 1. Ali bronhiolitis povzroča astmo?

Odgovor na to vprašanje ni povsem enostaven. Bronhiolitis, tudi če ga otrok preboli večkrat ne povzroča astme. Je pa res, da med otroci, ki imajo ponavljajoče se bronhiolitise najdemo nekoliko večji odstotek bodočih astmatikov, kot med drugimi.

 1. Ali bronhiolitis lahko preprečimo?

Okužbo z respiratornim sincicijskim virusom, ki je najpogostejši povzročitelj bronholitisa lahko pri nekaterih najbolj ogroženih otrocih preprečujemo s posebnim cepivom. Gre za redno, vsakomesečno injiciranje protiteles v zimskih mesecih.

 1. Ali se bronhiolitis vedno ponavlja?

Ne. Je pa res, da zlasti respiratorni sincicijski virus, ki je najpogostejši povzročitelj, poškoduje sluznico dihal in jo za nekaj časa naredi dovzetnejšo za ponovne okužbe in tudi sicer bolj občutljivo. Zato so ponovitve bolezni pri nekaterih otrocih pogoste.

 1. Ali bronhiolitis povzroča kronični kašelj?

Ne. Imajo pa otroci po prebolelem bronhiolitisu pogosto t.i. hiperreaktivno sluznico dihal. To pomeni, da otrok pogosto in dolgo kašlja. Tak kašelj se lahko vleče tudi več tednov.

 1. Ali moramo sestrice in bratce bolnega otroka zadržati doma in ne smejo v vrtec?

Načeloma da.

Vsekakor je zelo koristno, če lahko tako omejimo možnost ponovne okužbe in ponovitev bronhiolitisa. Svetujejo, da naj ta omejitev velja vsaj za 4 do 6 tednov. Seveda pa to vedno ni mogoče….

 1. Zakaj mojemu otroku niso predpisali Ventolina?

Najverjetneje zato, ker veliki večini otrok ( cca 90% ) ne pomaga in zato uporaba Ventolina in drugih zdravil za širjenje dihalnih poti tudi ni več v smernicah za zdravljenje bronhiolitisa za večino otrok.