Select menu item

Cepljenja

 

Ne morem, da ne napišem nekaj na vročo temo cepljenj.3017

Namenoma bo ta sestavek čisto nestrokoven, brez navajanja raziskav, številk in drugega, kar bi lahko štelo med možno zavajajočo »propagando«, nestrokoven zato, da se mi pri teh razmišljanjih lahko pridruži prav vsak povsem brez medicinskega znanja.

Najprej na temo učinkovitosti….pa pozabimo na statistiko, študije in dokaze…

Samo ozreti se moramo okoli sebe…..kaj res ne vidimo, da so danes naši otroci zdravi in ne zbolevajo zaradi bolezni proti katerim cepimo. Pa tudi sicer, ne glede na nalezljive bolezni proti katerim se cepimo, so danes otroci po vseh kazalcih bolj zdravi, kot nekoč.

Ali si resno upamo trditi, da bi bili danes naši otroci brez zaščite, ki jo predstavlja cepljenje, varni pred na primer otroško paralizo, tetanusom, meningitisom, ki ga povzroči  hemofilus influenze….

Ob teh razpravah v zvezi s cepljenjem mi pogosto pride na misel anekdota o francoski kraljici Mariji Antoaneti, ki je na vzklike, da ljudje nimajo kruha,  odvrnila, naj pač jedo potico….Tudi v zvezi s cepljenjem gre za razmišljanje s »polnimi usti potice« in seveda za zelo slab spomin na nedavno zgodovino…

Na temo precepljenosti…

To je tisto – ni problema, če svojega otroka ne cepim, saj so drugi cepljeni….in obratno…..ne bom cepil svojega otroka, samo zato, da bodo drugi varni…

Obe zgoraj navedeni trditvi sta, bom rekla prijazno,  nespametni.

Cepljenje je predvsem individualna metoda zaščite proti nalezljivim boleznim in nič drugega. Torej, če se bomo cepili oziroma, če bo s cepljenjem zaščiten naš otrok, bomo sami, oziroma bodo naši otroci varni.

S t.i. visoko precepljenostjo se v nekem okolju samo zmanjša možnost stika z določeno boleznijo in nič več…Potem se pa lahko igramo s statistiko, torej koliko možnosti  imam za okužbo. Ob tem seveda nihče noče biti del tiste majhne možnosti.

child-476507_1920

Na temo avtizma….kaj res mislimo, da je avtizem težava današnjega časa in posledica cepljenja…

Vse zgodbe o starih časih so polne kakih posebnežev, ki so bili del vaškega življenja, včasih pa so jih tudi strpali v raznorazne ustanove…..Zelo verjetno bi vsaj del teh, danes dobil katero od diagnoz iz t.i. avtističnega spektra. Vse to je obstajalo že veliko pred začetkom ere cepljenja.

Na temo cepljenja otrok pediatrov….

Tu mi boste morali (če seveda želite), verjeti na besedo. Bom začela kar pri sebi. Moja otroka sta bila  cepljena proti vsem boleznim, kot jih predvideva cepilni koledar in poleg tega še proti klopnemu meningitisu. Seveda se tudi sama redno s cepljenjem zaščitim pred potovanji.

Resnično ne vem, da bi kdo od pediatrov, ki jih poznam, svojih otrok ne cepil.

»Za koga« in »zaradi koga« se pravzaprav cepimo….

Cepimo se zase, da se zaščitimo proti boleznim, ki bi nam sicer lahko znatno poslabšale kvaliteto življenja, ali pa celo ogrozile naše življenje. Cepimo se pa s cepivom, ki ga »časti« država, oz. ZZZS, oz. mi vsi, ki prispevamo v zdravstveno blagajno…to je to.

To je le nekaj misli, za lastno razmišljanje.

Cepljenje je vendar eno od tistih odkritji, ki so nam kot človeštvu najbolj izboljšala kvaliteto življenja. Stalno razmišljanje o cepljenju, v smislu teorije zarote, je resnično čudno.