Select menu item

Spolna zloraba otroka

Spolna zloraba otroka

Sem ravnokar prebrala zadnje strani knjige Camino – od suženjstva do svobode Petre Škarja in nedavno tudi knjigo Deček s tatujem na srcu Simona Mičića …..

Obe sta neverjetno dragoceni in pogumni izpovedi o teži spolne zlorabe v otroštvu. Dragoceni  in pogumni  zato, ker razbijata stigmo zamolčanega trpljenja mnogih. Statistika je pri številkah glede spolne zlorabe zelo, zelo kruta. Pa številke  in procenti pravzaprav niso tako zelo pomembni. Tisto kar pa je, so premnoge osebne zgodbe.

Ne morem, da se ne bi vprašala kako pogosto sploh nimam pojma kakšna težava se v resnici skriva za tistim kar bolniki na glas povedo ali pa povedo starši za otroka.

Kako zelo velikokrat dobesedno zdravimo »kar nekaj«….

Za premnogimi »težavnimi« otroci in mladostniki tičijo posledice zelo resnih zlorab vseh vrst, spolne, fizične, čustvene….Pa se tako zelo radi ukvarjamo samo s posledicami, govorimo o ukrepih, terapijah, postavljanju meja, pa kar je še teh popularnih izrazov….

Spolna zloraba v otroštvu, sploh če je storilec bližnji ( kar zelo pogosto je) je prav na vrhu spiska travm, ki jih lahko otrok doživi in prav nikoli ne gre mimo brez posledic. Posledice pa so pogosto vse vrste odvisnosti, cela paleta njih, od alkoholizma, do drog, hazardiranja, odvisnosti od odnosov vseh vrst, motnje hranjenja, tako anoreksija, kot bulimija, samopoškodovalno vedenje in še vrsta drugega.

Saj mi tema in grozna statistika seveda nista nova, sta mi pa obe knjigi, ker sem otroška zdravnica v hud opomin na temo, ki jo v skrbi zaradi »kašlja in pikic« tako radi pozabljamo…

Hvala obema avtorjema za knjigi in ju priporočam v branje. Obe opisujeta kako je do zlorabe prišlo v okolju, ki bi za otroka moralo biti povsem varno, kako je bila leta in leta povsem spregledana in kako zelo dolga in boleča je bila pot do olajšanja posledic.