Select menu item

Vročinski krči

Vročinski krči

 

Mnogi starši se ob tem, ko otroci prebolevajo okužbe s povišano telesno temperaturo bojijo vročinskih krčev…

Velja zmotno prepričanje, da do vročinskih krčev pride pri zelo visoko povišani telesni temperaturi ali pa, da bo do krčev prišlo, ker ima otrok že nekaj dni povišano temperaturo.

V resnici vročinski krči najpogosteje nastopijo pri hitrem dvigu telesne temperature, pogosto ob začetku bolezni in pogosto temperature sploh niso zelo visoke…

Najprej nekaj dejstev. Vročinski krči so daleč najpogostejša vrsta krčev v otroštvu. Po definiciji gre za krče, ki nastopijo ob povišani telesni temperaturi. Najpogosteje pri otrocih starih od 6 mesecev pa do 5 let. Ocenjujejo, da  ima vročinske krče 2-5% otrok. Velika večina ima vročinske krče le enkrat, pri približno eni tretjini pa se enkrat  ali večkrat ponovijo.

Največkrat gre za tako imenovane enostavne vročinske krče, ki trajajo do 15 minut. Tule napisano,  se morda 15 minut niti ne sliši zelo dolgo, a je pogled na otroka z vročinskimi krči že v nekaj sekundah zelo, zelo boleč…

Žal vročinskih krčev nikakor ne moremo predvideti, niti vnaprej preprečiti. Preprosto ne vemo, kateri otrok bo ob prebolevanju vročinske bolezni krče dobil in tudi pri tistih, ki so jih že kdaj imeli, ne moremo vedeti ali se bodo še kdaj ponovili in kdaj…

Kako vročinski krči sploh izgledajo?  Otrok nenadoma postane neodziven, lahko pobledi ali pomodri, lahko ima krče celega telesa, ali pa le dela telesa, lahko pa tudi»otrdi« ali postane »mlahav«.

Kako lahko pomagamo? Otroka položimo na bok in z obkladki znižujemo telesno temperaturo. Hladimo čim večjo površino. S hladno vodo omočimo pleničke ali brisače in hladimo kožo. Damo svečko za zniževanje temperature in pokličemo pomoč.

Starši, katerih otroci so vročinske krče že imeli, imajo doma zdravilo za prekinjanje vročinskih krčev in ga seveda uporabijo. Zdravilo se iztisne v črevo.

Kot rečeno, je velika večina vročinskih krčev enostavnih, to je, da trajajo le nekaj minut in praviloma minejo, preden pripeljemo otroka k zdravniku, ali preden pride ekipa nujne medicinske pomoči.

Po vročinskih krčih mora otroka pregledati  pediater, saj je treba presoditi ali je resnično šlo za vročinske krče. Nekateri otroci zaradi narave krčev, spremljajočih bolezni ali pa okoliščin potrebujejo še dodatno diagnostiko za pojasnitev krčev.

Po prvi epizodi vročinskih krčev dobijo otroci za domov zdravilo za prekinjanje krčev in natančna navodila glede uporabe. Svetujemo, da starši po en odmerek zdravila odnesejo tudi v vrtec ali drugam, ker je otrok v varstvu.

Enostavni vročinski krči ne povzročajo nikakršnih trajnih posledic, so pa vedno vročinski krči za starše, ki jih doživijo pri svojem otroku, zelo huda izkušnja.