Select menu item

Driska

Driska

 

V tem sestavku se bom omejila predvsem na drisko ob prebolevanju virusnih črevesnih okužb.

Virusi so namreč daleč najpogosteje vzrok črevesnih okužb v našem okolju. To velja tako za otroke, kot odrasle. Manjšino črevesnih okužb povzročijo bakterije in črevesni paraziti.

Driska, bruhanje, povišana telesna temperatura in krčevite bolečine v trebuhu spremljajo tako virusne, kot bakterijske črevesne okužbe in sicer vse v kompletu ali pa le kaj od naštetega, v različnih kombinacijah.

Cela vrsta virusov povzroča črevesne okužbe, najbolj znani in razvpiti pa so rotavirusi. Le-ti povzročijo dobro tretjino virusni črevesnih okužb in velik delež tistih s težjim potekom.  Nikakor pa niso, kot rečeno, edini povzročitelji driske in bruhanja pri otrocih.

Najbolj pogosto se okužba začne z obilnim bruhanje, ki se po nekaj urah umiri. Ob tem pa se pojavi driska. Vse skupaj najpogosteje traja 3 do 8 dni, lahko pa tudi dlje. Če bolezen traja več kot 10 do 14 dni je treba razmisliti tudi o možnih drugih razlogih za drisko in bruhanje.

Črevesnih okužb ne zdravimo z antibiotiki. To velja večinoma tudi v primerih, ko ugotovimo, da je okužbo povzročila katera od bakterij.

Pri črevesnih okužbah je naša glavna skrb preprečevanje dehidracije zaradi izgube tekočine.

Sliši se enostavno, pa pravzaprav ni…

Žal je zelo težko natančno oceniti za kolikšno izgubo tekočine pri bolnem otroku gre. Obstoja cela vrsta tabel, lestvic in razpredelnic, ki naj bi bile v pomoč pri ocenjevanju morebitne dehidracije.

V praksi so najbolj pomembni in povedni tile trije znaki:

  • Otrokov splošni videz in počutje
  • Kako pogosto in kako obilno lula
  • Vlažnost ustne sluznice

Zgoraj našteto nam o otrokovem stanju pove več, kot pa le trajanje bolezni, frekvenca bruhanja in driske  in temperatura. Potek bolezni je namreč lahko dolg, pa bolj blag ali pa hud, odvajanja so lahko sicer pogosta, a po količini pičla in tako naprej.

Dodaten razlog za obisk pri zdravniku so tudi stalne, neprekinjene bolečine v trebuhu!

Torej otrok, ki je utrujen, slabega počutja in izgleda ali ga močno boli trebuh, sodi k zdravniku!

Enako velja za otroka, ki že več ur ni odvajal urina. Namenoma tu ne navajam točnih ur…velja, ko je lulanja bistveno manj, kot običajno.

Tretje, po čemer  lahko dobro presodimo, kako je s tekočino, pa je vlažnost ustne sluznice. Otrok, ki ima normalno vlažen jezik in ustno sluznico, ni v nevarnosti.

Otroci, ki prebolevajo črevesno okužbo z drisko in bruhanjem so običajno brez apetita. S hrano jih ne silimo. Velja pa tudi obratno. Nobena dieta ne skrajša poteka bolezni.  Otroku lahko mirno ponudimo vso lahko, za otroka primerno hrano, ki jo želi.

Enako velja za tekočine, pije lahko kar koli, od za otroka primernih pijač. Pogosto zgrešimo, če otroka silimo s katerim od »zdravilnih« čajev, ki pa jih ne mara, pil bi pa morda vodo. Tako ostane brez prepotrebne tekočine zaradi naših sicer dobrih namenov. S tekočino lahko prigoljufamo tudi nekaj energije, če ponudimo mleko, gosti sok, tekoči jogurt.

V vseh primerih, sploh pa ko gre za večje izgube tekočine je pomembno, da otroku ponudimo tudi tako imenovane rehidracijske napitke. Gre za mešanice, ki s svojo sestavo nadomestijo izgubljene  soli in energijo. Kupimo jih v lekarni. Lahko pa uporabimo tudi nekatere mešanice, ki jih za rehidracijo uporabljajo športniki. Glede rehidracijske tekočine se nujno posvetujte s pediatrom ali farmacevtom, saj vse niso primerne za otroke.

Tekočino ponujamo po malem, po požirkih, po žličkah ali po slamici, saj večje količine lahko sprožijo bruhanje.

Zelo pogosto bolni otroci tekočino odklanjajo. Ne morem dovolj poudariti, da je res zelo pomembno, da se starši situacije ne ustrašijo in se sami res odločijo, da bodo otroku tekočino dali!

Ne sme nas prestrašiti, če otrok vedno znova odrine žličko….jo pač vedno znova ponudimo. Poskusimo z drugo tekočino, na drug način ( slamica, lonček z rilčkom…) Pogosto pomaga drugo okolje. Skoraj vedno na primer otroci popijejo ponujeno vodo pri nas v ambulanti. Enako lahko poskusimo na sprehodu ali kje drugje. Ponujamo tekočino ob branju priljubljene pravljice, ob risanki in podobno.

Če ima otrok ob prebolevanju črevesne okužbe tudi povišano telesno temperaturo, jo seveda po potrebi zdravimo. Pri črevesnih okužbah je dobro zvišano telesno temperaturo zniževati že malo prej, kot bi jo sicer, saj visoka temperatura poveča možnost dehidracije.

Še nekaj besed o preprečevanju. Črevesne okužbe so bolezni neumitih rok, torej navadimo otroka, da si pogosto z milom temeljito umije roke!  Rotavirusne okužbe lahko preprečujemo tudi s cepljenjem, a moramo to storiti že zelo zgodaj. Cepljenje proti rotavirusom moramo namreč zaključiti preden otrok dopolni  24 tednov starosti.

Naj še enkrat ponovim, otroci, ki se v splošnem slabo počutijo, ki več ur ne lulajo ali imajo bolj suho ustno sluznico ali jih močno boli trebuh, obvezno sodijo k zdravniku!  Za vse ostale pa lahko dobro poskrbimo doma, predvsem s stalnim  in odločnim ponujanjem tekočine.